У Львівському державному університеті внутрішніх справ відбувся круглий стіл «20 років потому — погляд у майбутнє», на якому обговорили проблеми становлення української поліції.

Учасники круглого столу з ректором Львівського державного університету внутрішніх справ Романом Благутою (у центрі).

У 1997 році вперше міліція Львова обмінялася делегаціями з поліцейськими США. Спочатку прийняли своїх колег, з якими разом патрулювали львівські вулиці, ділилися професійними навичками, а згодом відправилися на три тижні вивчати зарубіжний досвід.
«Це був прорив у майбутнє, — згадує генерал-майор міліції, голова Львівського відділення міжнародної поліцейської асоціації Василь Рябошапко, який був модератором зустрічі. — Пізніше ми розширили зв'язки з поліцейськими Чехії та Німеччини. Взаємний обмін делегаціями виявився дуже корисним для професійного зростання».
Через 20 років учасники цієї поїздки до США на круглому столі в університеті внутрішніх справ поділилися з молоддю своїм баченням майбутнього української поліції.
«Ми повинні брати все найкраще від зарубіжних колег, але водночас не забувати про наші напрацювання, — вважає заступник начальника ГУ Національної поліції у Львівській області полковник поліції Сергій Гривняк. — Цей розвиток повинен вивести правоохоронну систему на вищий рівень».
Полковник Володимир Добровольський поділився думками з приводу добору кадрів. У США на одне місце поліцейського припадає 10—12 претендентів. У нас загальний рівень підготовки вищий, але там вужча спеціалізація, знання більш прикладні. Патрульний сержант США прибуває на місце злочину і проводить весь комплекс заходів, від огляду і до дізнання.
Полковник Богдан Токарський вважає, що нова поліція не повинна відгороджуватися від ветеранів, треба більше їх використовувати.
На думку Василя Рябошапки, ключовий момент — кадри. Нові машини, постійне патрулювання — це прекрасно, але потрібно йти до людей, більше з ними спілкуватися. Ще одна проблема — слідство. 42—45-річних слідчих відправили на пенсію, а вони подалися в адвокати. Конкурувати з ними молоді дуже важко, бо професіонали знають всі лазівки в законодавстві.
«Зараз ми зіткнулися з новими викликами, — вважає колишній начальник кримінального розшуку Львова Анатолій Піцань. — Це вибухи в містах, рейдерські захоплення. Знизилося розкриття важких злочинів. Тому потрібно покращувати оперативну роботу».
Минулими роками всі служби були націлені на розкриття злочинів. А зараз, якщо нема відео з місця пригоди, знайти зловмисників дуже проблематично. Ветерани порадили більше комбінувати піше й автомобільне патрулювання, відверто говорити з жителями міст про криміногенну ситуації, нічого не приховуючи. Водночас поставили під сумнів реєстрацію усіх дрібних порушень, від розбитої шибки і до дрібних крадіжок. Слідчі нині завалені різним дріб'язком, а резонансні злочини ніколи розслідувати.

Богдан КУШНІР.
Фото Марти ШВАБ.

Львів.