Таке застереження висловив співзасновник «Apple» Стів Возняк, перебуваючи в Києві на форумі з кібербезпеки. У столиці України провідні ІТ-спеціалісти світу поділилися досвідом, як запобігати кібератакам, котрі останнім часом почастішали і завдають нищівного удару економіці. Однією з основних причин атак в Україні названо низький рівень захищеності об’єктів, а також відсутність чіткого плану дій у співробітників компаній щодо того, як убезпечувати та протистояти згаданим нападам. Констатовано також, що в нашій країні нині недостатньо інститутів чи навчальних центрів, де компанії змогли б навчати своїх співробітників IT-безпеки. У рамках форуму відбулися презентація трьох українських стартапів з кібербезпеки та нагородження фіналістів.


Не існує єдиного технологічного шляху запобігання хакерству і кіберзлочинам, каже Стів Возняк. Вторгнення в кібербезпеку країни шкодять її економіці і залежно від того, як саме вони шкодять, треба шукати й шляхи вирішення. «Ми маємо навчитись, як жити з цим і протистояти. Неможливо дати якусь загальну пораду, адже не існує єдиного технологічного шляху запобігання хакерству, запобігання кіберзлочинам», — зазначив Стів Возняк. Він також наголосив, що не варто зосереджувати в єдиному центрі, а потрібно розподіляти управління. «Центральний контроль означатиме, що в разі його злому безпека всієї країни впаде. Якщо ж розмістити точки управління в різні місця по всій країні, результат буде більш ефективним», — додав співзасновник «Apple».


Крім того, зазначали під час прес-конференції учасники форуму, цим питанням потрібно займатися комплексно, зокрема й привертати хакерів на «білу» сторону та мотивувати IT-фахівців, щоб вони чесно й відкрито заробляли гроші. З цією метою в Україні вже об’єднались кілька десятків «білих» хакерів, сконтактували навіть з хакерами із Росії, розповів Єгор Аушев, керівник проекту кіберцентру при Державному концерні «Укроборонпром». Утім, на запитання «Голосу України», як маємо заохочувати ІТ-спеціалістів, щоб ті не виїздили за кордон, а працювали на благо своєї держави, аби убезпечити наші установи, Єгор Аушев зазначив, що на ринку вже існують компанії, орієнтовані на поліпшення загального рівня кібербезпеки в нашій країні, а у Верховній Раді лежать законопроекти, ухвалення яких могло б поліпшити ситуацію. «Вже є чотири законопроекти, які стосуються кібербезпеки, та проблема у тому, що не встановлено відповідальних осіб у разі кіберзлочину, процедури з вирішенням кібернападу не прописано», — нарікає Аушев.


І найголовніше на цьому шляху, вважають експерти, є подолання корупції. «Річ не тільки в законодавстві, річ у культурі істеблішменту. Бо саме рівень культури дозволяє діяти корупціонерам. Тож треба створювати таке середовище, де не було б місця незаконному збагаченню», — додав Єгор Аушев.


Водночас ще один IT-експерт Філіп Ціммерман, відповідаючи на це саме запитання, наголосив, що Україна постійно перебуває під загрозою кібернападів, і порадив не шукати допомоги ззовні, а зосередитися на власних силах та ресурсах. «Слід думати про те, як можна залишити всіх ваших цінних інженерів працювати тут, а не відправляти їх працювати за кордоном. Можливо, якщо б держава змогла знайти варіанти інвестицій у цьому напрямі, це б справді допомогло», — каже Філіп Ціммерман. Він також порівняв США з Україною, згадуючи про нещодавні втручання Росії, і додав, що є багато шляхів, але найголовніший із них — очиститися від корупції, тоді ці ресурси обов’язково знайдуться.