Шахрайство з субсидіями

Попри заспокійливі заяви чиновників Херсонщини про «майже повну» готовність до наступного опалювального сезону, у сотнях житлових багатоповерхівок краю – величезні проблеми і з підготовкою внутрішніх мереж до роботи у сезон холодів, і з подальшим впровадженням енергозберігаючих технологій. На всю цю «розкіш» у них просто немає грошей, бо держава заборгувала скажені суми як компенсацію за житловими субсидіями. Голови місцевих кондомініумів кажуть, що влада їх просто «кинула», як звичайнісінький шахрай.
— Я управляю господарством трьох багатоповерхівок обласного центру – по проспекту 200 років Херсона, 12, вулиць Кутузова, 8 та 49-ї Гвардійської дивізії, 27. Тільки по Кутузова, 8 субсидії оформили 218 власників квартир із 426. Компенсація за цими субсидіями становить майже п’ятдесят тисяч гривень, але реально отримали тільки 1 700 гривень. Утворилася здоровенна фінансова «діра»: аби оплатити, приміром, повірку лічильника тепла, я і бухгалтер змушені відмовитися від чесно заробленої зарплати. Якщо компенсація не надійде і наступного місяця, виникнуть труднощі ще й із оплатою за вивезення сміття,— засмучена управляюча багатоповерхівками Людмила Щербина.
— Борги за житловими субсидіями тільки на нашому 135-квартирному будинку по вулиці 49-ї Гвардійської дивізії, 5 сягають двадцяти тисяч гривень. Передостанній раз отримували кошти ще в березні цього року. Після тривалої перерви у вересні надійшло ще 687 гривень – і все. Через борги держави змушені відмовитися від кредиту на облаштування будинкового теплопункту: з’явився ризик «прострочки» платежів. І ми не одні такі – на три сотні кондомініумів нашого Суворовського району надійшло жалюгідних 123 тисячі гривень компенсації за реальної потреби 3,8 мільйона гривень. Коли Херсон відвідував Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, голови ОСББ особисто йому вручили список будинків із сумами заборгованості за субсидії. Пам’ятаю, урядовець тоді був дуже здивований, —доповнила голова ОСББ «Віта» Лариса Оленковська. – Де ці гроші загубилися і чому народні депутати від Херсонщини не проконтролювали їх надходження, я не знаю.

Замість грошей – корисні поради

Унаслідок того що борги за субсидіями зростають, наче сніговий покрив у заметіль, потерпають кондомініуми не тільки в Херсоні, а й у інших містах регіону – Каховці, Новій Каховці, Генічеську, Олешках тощо. Тенденція така: що раніше зведена висотка, то більше там мешкає пенсіонерів. А відтак, отримувачів субсидій у таких будинках часом третина чи навіть половина. Відповідно, більші й борги. І на «засубсидованих» старих сусіди поглядають вельми недобре. Адже вийшло, що одні власники квартир змушені перебирати на себе за інших тягар фактичних витрат на утримання житла. Що ж до місцевих чиновників, то вони лишень дають бідолахам корисні поради.
— Держава поступово гасить заборгованість по субсидіях, однак на Херсонщині вона залишається значною. Точна її сума повсякчас змінюється, та нині вона становить десь 395 мільйонів гривень. Але тільки не треба на заборгованості спекулювати. Головам ОСББ варто краще вміти визначати пріоритети: спершу лагодити труби та вентилі, а вже потім купувати енергозберігаючі лампочки в під’їзди, — висловлює свою особисту позицію директор Департаменту житлово-комунального господарства Херсонської облдержадміністрації Віктор Рассолов.
При тому, що держава чимало завинила ОСББ, безпосередньо із підприємствами-постачальниками послуги централізованого опалення вона розраховується набагато краще. Скажімо, виконувач обов’язків директора комунального підприємства «Херсонтеплоенерго» Борис Бурман повідомив, що кілька тижнів тому КП отримало 20 мільйонів гривень як погашення заборгованості за субсидіями. Завдяки цьому є гроші на те, аби відремонтувати котельні та залатати дірки у підземних трубопроводах. Проте може вийти так, що тепло подадуть, а в багатьох житлових багатоповерхівках вчасно прийняти його не зможуть через неготовність внутрішньобудинкових систем. Або приймуть – із ризиком того, що за кілька годин чи днів лусне стара труба, і окріп рине квартирами та сходами.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсон.