Перші сто тисяч тонн цукру виробили (станом на 3 жовтня ц. р.) на семи працюючих у цьому році заводах Вінниччини.

Цукровари кажуть: різко впала ціна на їхню продукцію. Тенденція зниження вартості проявилася вперше за останні роки. Нині за тонну солодких кристалів дають у середньому 11,8 тисячі гривень. На початку осені платили не менш як по 14 тисяч. Про це «Голосу України» повідомили у Вінницькій обласній асоціації «Поділляцукор». Фахівці прогнозують, що вартість солодких кристалів зростатиме і з часом досягне попереднього показника.
— Заводам потрібні кошти для розрахунку за енергоносії, інші матеріали, — пояснює економіст асоціації «Поділляцукор» Леонід Козодой. — Тому на ринку стало більше цукру. Загалом за підсумками сезону в державі вироблять менше кристалів, ніж торік. Попит залишиться таким само, як і був, насамперед завдяки збільшенню продажів на зарубіжних ринках.
Понад третину із зварених ста тисяч тонн кристалів (37 тис. тонн) зійшло з конвеєра Крижопільського цукрозаводу. На Гайсинському підприємстві на склади доставили 21 тис. тонн. Найменше, дві тисячі тонн, мають на Соколівській цукроварні. Підприємство відновило роботу після трирічного простою. Найкращий показник виходу цукру на Жданівському заводі – майже 16,5 відсотка. На цьому підприємстві найнижчі втрати під час вилучення цукру з буряків – 1,95 %. Середній показник втрат на заводах області – 2,84 %, загалом у державі – 3,12 % за допустимої норми 4%. У середньому цукристість коренів становить понад 18 %.
Дощі, що пройшли наприкінці вересня, не завадили при копанні солодких коренів. Бурякозбиральна техніка зупинялася на короткий період часу. На всіх підприємствах мали необхідний запас сировини, тому заводи продовжували роботу у звичному режимі. Після зволоження ґрунту спостерігається збільшення обсягів вивезеної з поля продукції. Якщо на початку другої половини вересня на заводи області протягом доби доставляли загалом 29 тисяч тонн буряків, то тепер завозять 41 тисячу тонн.
Цукристі зібрали на 37 відсотках із загальної площі майже 55 тисяч гектарів. На круг накопують по 437 центнерів, торік на цю дату з одного гектара збирали в середньому 477 центнерів. За попередніми прогнозами, «цукровий Донбас», як інколи називають Вінниччину, видасть на-гора приблизно 375 тисяч тонн солодких кристалів.
Фахівці прогнозують, що такого показника не зможуть досягти у жодній іншій області держави, де вирощують цукристі.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.