З метою підвищення якості процедур закупівель, забезпечення економії бюджетних коштів, посилення підзвітності та відповідальності замовників та постачальників, інтеграції функції закупівель у цілісну систему управління державними фінансами уряд схвалив нещодавно Концепцію реформування механізмів публічних закупівель лікарських засобів та медичних виробів. У рамках її реалізації передбачено створити централізовану закупівельну організацію, що має вирішити питання щодо прозорості та обґрунтованості витрат під час здійснення цих операцій для гарантованого забезпечення своєчасного доступу до ліків пацієнтів. Зрозуміло, що до моменту, коли запрацює це «ноу-хау», мине час, можливо, навіть тривалий. А поки що ось уже майже два роки закупівля медпрепаратів здійснюється через чотири міжнародні організації. І попри певні позитивні моменти, пов’язані, зокрема, з економією коштів, за оцінкою експертів, залишає запитання.

Одне з найгостріших — закупівля лікарських засобів із коротким терміном їх придатності для застосування. Наочний приклад, який уже давно на слуху, — постачання ліків у Національну спеціалізовану дитячу лікарню «Охматдит». За інформацією деяких джерел, у рамках державних закупівель сюди надійшли ліки з коротким строком придатності для лікування онкохворих дітей. Як наслідок, державне підприємство «Укрвакцина» за дорученням МОЗ уже забрало з лікарні поставлені сюди ліки з коротким терміном придатності, через що вони не могли бути використані за призначенням, на мільйони гривень. За договором із профільним міністерством їх закупила компанія Crown Agents. У цьому зв’язку варто зазначити, що медична спільнота вже не раз порушувала питання щодо проблемності державних закупівель ліків через Crown Agents. Приводом, зокрема, був той факт, що препарати, закуплені за кошти 2015 року, було поставлено в лікарні лише в листопаді 2016-го. У цих ліків на момент поставки їх до медичних установ спливав або навіть завершився термін придатності. Якщо говорити про дитячу онкологію, то, зокрема, за повідомленням УНН, ідеться про «препарати на суму щонайменше два мільйони гривень, термін придатності яких сплив до кінця червня. І ця сума постійно зростає зі спливанням строків придатності медикаментів». На цей та інші недоліки зверталась увага і на засіданні Рахункової палати України, де розглядали результати проведеного нею аудиту ефективності використання коштів держбюджету, виділених у 2015—2016 роках та I півріччі 2017 року Міністерству охорони здоров’я України для здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих організацій за бюджетною програмою «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру». Відзначивши, що залучення з 2015 року міжнародних спеціалізованих організацій до процесу державних закупівель лікарських засобів та медичних виробів загалом позитивно позначилося на використанні коштів державного бюджету на зазначені цілі, учасники засідання вказували водночас на виявлені істотні недоліки в роботі МОЗ у контексті співпраці з міжнародними спеціалізованими організаціями. Міністерство, зокрема, не забезпечило об’єктивності вибору таких організацій, провалило роботу з вирішення процедурних питань відповідних закупівель. Як наслідок, період від підготовки міністерством закупівель до постачання ліків і медичних виробів кінцевим споживачам розтягнувся майже на два роки. На кінець липня поточного року від міжнародних спеціалізованих організацій не надійшло лікарських засобів і медичних виробів (за 27 напрямами із 35) за кошти державного бюджету 2016 року на суму 2,1 мільярда гривень, або 62,4 відсотка до перерахованих коштів. За рештою напрямів поставки взагалі не розпочато. Закупівлі за кошти державного бюджету 2017 року ще не починалися, незважаючи на те, що державним бюджетом на це передбачено 5,9 мільярда гривень.
Як повідомило редакції «Голосу України» Управління інформаційної політики Рахункової палати, «за даними аудиту, міністерство не забезпечило належної організації використання закуплених ліків. У закладах охорони здоров’я та на складах державного підприємства «Укрвакцина» є лікарські засоби, в яких закінчився термін придатності, на десятки мільйонів гривень. З них найбільшу частину не використала Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит», прийнявши ліки з обмеженим терміном придатності і не забезпечивши їх своєчасного застосування. Такі дії призвели до того, що на закупівлі, які здійснюють міжнародні спеціалізовані організації, не розповсюджуються вимоги законодавства щодо забезпечення відкритості, прозорості та конкурентних засад під час проведення торгів за бюджетні кошти».
Редакція звернулася до новопризначеного головного лікаря «Охматдиту» Ірини Садов’як з інформаційним запитом стосовно наявності в лікарні медичних препаратів із простроченим та коротким терміном придатності, закуплених через міжнародні організації, в тому числі «Grown Agents», за кошти держбюджету 2015-го, 2016-го та 2017 року, а також щодо передачі таких ліків до ДП «Укрвакцина». Ми просили, зокрема, повідомити, який обсяг ліків повернуто загалом і закуплених за напрямом «дитяча онкологія» зокрема, на яку суму, чи є ще на балансі лікарні лікарські засоби з простроченим та коротким терміном зберігання. Як зазначено в отриманій редакцією відповіді за підписом головного лікаря, «станом на 15 вересня 2017 року на аптечному складі лікарні в карантинній зоні (на балансі лікарні) знаходяться лікарські засоби на загальну суму 1094184,42 гривні, що були закуплені централізовано для лікування дітей, хворих на онкогематологічні захворювання за державною програмою через ПРООН. З аптечного складу лікарні ДП «Укрвакцина» було передано лікарських засобів на загальну суму 9144686,07 гривні».
Нескладно уявити, як позначилося все це на лікуванні хворих, скільки з них залишилися без допомоги, а можливо, були й трагічніші наслідки. До слова, з аналогічним запитом ми звернулися і до державного підприємства «Укрвакцина», акцентуючи на запитанні щодо того, який обсяг ліків повернуто загалом і закуплених за напрямом «дитяча онкологія» зокрема, якими лікувальними закладами, на яку суму, яка подальша доля цих лікарських засобів. Однак інформації по суті не отримали. Пославшись на Статут підприємства і на те, що уповноваженим органом управління ним є Міністерство охорони здоров’я України і саме воно безпосередньо здійснює закупівлю товарів за державний бюджет, через спеціалізовані міжнародні організації проводить всю процедуру закупівлі, перший заступник генерального директора В.Н.-В. Шевченко повідомив, що, «враховуючи вищевикладене, керуючись ч. 3 ст. 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації», ДП «Укрвакцина» МОЗ України» відправляє даний запит належному розпоряднику — Міністерству охорони здоров’я України».
Ось так. Виходить, повноваження, надані підприємству МОЗ України, не передбачають його права надавати публічну інформацію, як це встановлено відповідним законом, про те, скільки ж ліків із закуплених міжнародними організаціями за кошти нашого держбюджету передано медичними закладами «Укрвакцині» через їх непридатність для використання. Для встановлення істини редакція звернулась до Генерального прокурора України Юрія Луценка з інформаційним запитом щодо розслідування фактів поставок до медичних установ лікарських засобів із незначними термінами придатності й отримала відповідь за підписом прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Генеральної прокуратури України 
О. Козуба. У ній, зокрема, зазначається, що «Головним слідчим управлінням Національної поліції України розслідується кримінальне провадження № 12016100060005589 за фактами розтрати бюджетних коштів в особливо великих розмірах та зловживання службовим становищем службовими особами МОЗ України під час здійснення закупівлі ліків через спеціалізовані міжнародні організації, в тому числі «Crown Agents», та укладання відповідних угод за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України. При цьому в межах зазначеного кримінального провадження слідчим шляхом на теперішній час також перевіряються факти постачання лікарських засобів із граничними термінами придатності до медичних установ країни, зокрема до НДСЛ МОЗ України «Охматдит». Зазначене досудове розслідування триває, рішення про його закриття не приймались, про підозру на цей час жодним особам не повідомлялось, вживаються заходи для встановлення об’єктивної істини у кримінальному провадженні».
Отож крапку в цій історії ставити ще не можна. Тим паче що з огляду на дефіцит фінансування вітчизняної охорони здоров’я не завадило б знати, хто відповість за «спалені» кошти.

Віктор КОЛОМАК.

Київ.