Другого жовтня Тернопільська міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнала епідситуацію із захворюваністю на кір у місті неблагополучною. Підстава: спалах кору, від якого вже занедужали 6 дітей. Вирішено заборонити відвідування дошкільних закладів та загальноосвітніх шкіл дітьми, які не мають жодного щеплення проти цього інфекційного захворювання. Утім, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Ольга Хома в інтерв’ю Першому каналу заявила, що змусити батьків робити щеплення дітям від кору неможливо. Тож нещеплених дітей до школи пускатимуть, але медики, щойно помітять перші ознаки хвороби, відправлятимуть школярів на лікування. Водночас, як відомо, Міністерство охорони здоров’я України рекомендує все-таки не допускати невакцинованих дітей до навчання.

 

Від початку року на Тернопільщині на кір захворіли 70 людей. Здебільшого хворіють діти. Щоправда, епідеміологи зазначають: ситуація із захворюванням на кір в області прогнозована, але не критична.
— Ускладнення ситуації розпочалося в червні. Найбільше хворих на кір зареєстровано в Бучацькому (53 особи) та в Чортківському (12) районах. У деяких інших зафіксовано по одному-два випадки, а в Тернополі впродовж вересня — шість, — розповідає завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр» Марія Павельєва. — Переважно хворіють діти від 
5 до 9 років. Є також три випадки захворювання серед немовлят до року та три прояви захворювання серед людей старше 30 років. Найстаршій жінці, що заразилася кором, — 50 років. За словами завідувача відділення, область забезпечена вакцинами на 80 відсотків.
Як розвиватиметься ситуація надалі? Напевно, все залежить від того, чи зуміють медики і педагоги переконати батьків у необхідності вакцинувати дітей.

Михайло ЛИСЕВИЧ.

Тернопільська область.