З великим успіхом іде в кінотеатрах України новий фільм режисера Зази Буадзе за романом і сценарієм Андрія Кокотюхи «Червоний». Наш глядач, давно позбавлений якісного українського кіно, жадібно накинувся на новий фільм, тим паче що й тема його досі у суспільстві сприймається неоднозначно.
«Голос України» зустрівся з автором сценарію Андрієм Кокотюхою.

— Як з’явилась ідея «Червоного» — і роману, і кіно? Не страшно було братися? Адже до сьогодні практично не було повноцінних художніх творів про боротьбу ОУН-УПА?
— Ідея з’явилася після небаченого успіху роману Василя Шкляра «Чорний Ворон». До того я на історичну тематику не писав, і тим більш цікаво було взятися за щось нове і затребуване читачами. Повноцінних художніх творів не було як явища. Але поодинокі виходили друком — скажімо, «Останній герой» Олександра Вільчинського, «Чорноморець, матінко» Андрія Криштальського. Виклик був у тому, щоб уникнути пафосу, який псує тему та ідею. Тож виникла думка: показати героя очима ворогів. Час засвідчив — такий хід не всім подобається, та навіть критики його прийняли. Через те роман перекочував у фільм. Ідея збереглася: головний герой водночас не є головним персонажем. Проте змінює своє оточення самим фактом свого існування.
— «Українець має перемагати, а не героїчно гинути» — звідки з’явилася така настанова?
— Як запеклий фанат пригодницьких романів я не можу мати іншої настанови. Їхні герої перемагають ворогів, долаючи перешкоди. Українцям цього бракувало через штучну нерозвиненість власної масової культури, замішаної на українському контексті. Тепер українець — переможець, а не жертва. Це ідеологія та мій особистий світогляд, сформований читанням пригодницької класики.
— На що очікувати далі глядачам щодо «Червоного» — коли може бути продовження?
— Якщо все буде добре, «Червоний» стане трилогією. Сценарій приквелу — фільму, який розповідає про становлення героя та його помилки, що привели Данила в концтабір, — уже готовий та схвалений на пітчингу в Держкіно. Ідея третього фільму, сиквелу, вже склалася — Червоний повернеться в Україну та очолить рейдову групу, яка піде з боями на Захід, заявляючи на весь світ, що опір комуністам існує.
— Яка реакція глядачів найбільше здивувала?
— Здивувало нерозуміння того факту, що в історію, розказану і показану, може і має право прийти новий тип героя. Він незнайомий українцям: це чоловік, який знає, чого хоче, не рефлексує, бачить мету та йде до неї. Він не інтелектуал у звичному розумінні. Його не розривають сумніви. Таким є традиційний герой міфології, української теж — уявіть Кирила Кожум’яку, який розмірковує, чи вбивати йому Змія... Або Котигорошка, якого терзають сумніви — битися чи не битися. Та й подвиги Геракла не варто забувати.

Розпитував Василь ЧЕПУРНИЙ.
Фото надане автором.

 

ДОВІДКА

Кінофільм «Червоний» тільки за перші вихідні після виходу на екран зібрав у прокаті майже 1,5 мільйона гривень. Про це повідомив голова Держкіно України Пилип Іллєнко.