Парламентська хроніка
Ранкове засідання 6 жовтня


Народні депутати продовжили розгляд проекту закону про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях. Голова Верховної Ради Андрій Парубій нагадав, що цим документом Росія визнається окупантом на рівні законодавчого акту.


У четвер під час погоджувальної ради ухвалили рішення виключити із документа пункт про Мінські угоди, адже саме це положення викликало найбільше застережень. А позицію про Крим погодилися прописати до голосування в другому читанні. Тож жодних підстав для конфлікту немає, припустив А. Парубій, і висловив сподівання, що парламент зможе продемонструвати «здатність ефективно і дієво працювати».


Від «Народного фронту» виступив Максим Бурбак. Він наголосив на тому, що скасування в законопроекті положень, які містили посилання на Мінські домовленості, відбулося саме за наполяганням політичної сили, яку він представляє.

 

Лідер фракції "Народний фронт" Максим Бурбак наголосив на скасуванні положень, які містили посилання на Мінські домовленості.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Зрештою, закон, який пропонують ухвалити, називає речі своїми іменами, вважає парламентарій і працює в інтересах нашого війська. Ще одна позиція, на якій наголошує «Народний фронт», полягає в тому, щоб закон набув чинності тільки за умов повного виведення з території ОРДЛО російської армії та найманців, припинення існування окупаційної адміністрації. Водночас, про жодні вибори на окупованих територіях не може йтися, доки не буде відповідного рішення Верховної Ради.


Олег Ляшко, представляючи позицію Радикальної партії, апелював до того, що під час підписання Мінських домовленостей Президент перевищив свої повноваження, а відтак ці документи не відповідають Конституції. Будь-які посилання на положення Мінських угод представники цієї політичної сили теж вважали неприпустимими. Мовляв, нам не потрібні нагадування ззовні про те, як жити в своїй країні. «Виключно українці мають право вирішувати долю своєї країни, яким має бути її територіальний устрій та майбутнє», — резюмував він, подякувавши міжнародним союзникам за їхню солідарність у нашій боротьбі.


Ігор Луценко від «Батьківщини» повідомив, що його фракція зареєструвала альтернативний законопроект. Він базується передусім на тому, що Мінські угоди жодним чином не мають фігурувати в українському законодавстві. До свого проекту закону народні депутати додали положення про Крим, який також окуповано Російською Федерацією. Парламентарій згадав про економічну зону «і все багатство України, загарбане Путіним».


Від «Блоку Петра Порошенка» виступила Ірина Луценко. «Розконсервовані агенти Росії не дають можливості назвати країну-агресора тим, ким вона є», — наголосила вона. Інше важливе положення, відображене в проекті закону       № 7163, на думку народного депутата, наступне: наша країна визнає, що перебуває в стані самооборони. Це все разом дасть нам змогу використовувати летальну зброю і ввести в країну миротворчу місію, яка дозволить закрити український кордон і не дасть вбивати мирне населення і наших військових.


Юрій Бойко від «Опозиційного блоку» звернувся до статистики, яка свідчить, що 60 відсотків населення ставить питання про завершення конфлікту на сході й відновлення територіальної цілісності країни. Відтак, він вважає, що досягнення цих цілей має стати основним завданням парламенту цього скликання. Представники цієї політичної сили наполягали якраз на важливості мінського протоколу, аргументуючи таку позицію тим, що без компромісу досягнути миру не вдасться.


Рефат Чубаров від «Блоку Петра Порошенка» говорив про Крим. Не можна і далі відокремлювати півострів від інших окупованих територій, коли йдеться про відновлення територіальної цілісності, наголосив він. Законопроект № 7163 дає можливість напрацювати єдину формулу відновлення країни в межах кордонів, визнаних міжнародним співтовариством. Відтак, каже парламентарій, Крим має бути включеним і в назву законопроекту, і в усьому тексті документа.


Перед самими голосуванням виступив очільник РНБО Олександр Турчинов. Він відповів на запитання, чому актуально визнати Росію агресором саме зараз. «Тому що Путін хоче натягнути на роги агресора сині миротворчі шоломи», — сказав він. Ухвалення відповідного законопроекту закриває сусідній країні шлях до будь-яких миротворчих заходів у нашій країні. О. Турчинов дав відповідь на запитання про торгівлю: РНБО заборонила торгівлю з окупованими територіями, і це рішення не може скасувати ніхто.


Голосування відбувалося в напруженій атмосфері. Біля трибуни зчинилася тяганина і лунали вигуки із закликами дотримуватися Конституції. Все ж проект закону про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях ухвалили 233 голосами.


Далі законотворці перейшли до обговорення законопроекту про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих регіонах Донецької та Луганської областей № 7164 та № 7164-1. Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко представляла цей документ, як уповноважена Президента з мирного врегулювання в цих регіонах. Вона розпочала свій виступ із вибачень перед гостями парламенту. Саме в час, коли біля трибуни розгорнулися баталії, у гостьовій ложі з екскурсією перебували школярі. «Мрію, щоб ви стали депутатами і демонстрували тут європейську культуру поведінки» — ці слова І. Геращенко в залі зустріли оплесками.


Нині в суспільстві найбільша довіра панує до армії, сказала Перший заступник Голови Верховної Ради. Вона зацитувала слова легендарного бійця про те, що ми не маємо можливості визволити окуповані території тільки військовим шляхом. Цей шлях необхідно поєднати з дипломатичним. «Нині ми маємо дати синергію, дати зброю нашому війську і нашим дипломатам», — сказала вона.


Під час обговорення цього законопроекту в сесійному залі було запущено димову шашку. Пізніше в цьому зізнався народний депутат Юрій Левченко. «Ту шашку запалив я, — сказав він. — І вважаю, що я себе спалив, як спалив би парламент, щоб він не робив того, що він робить». Приміщення заповнилося отруйним димом, однак народні депутати продовжили свою роботу. Щоправда, час, відведений на виступи, скоротили. Документ № 7164 підтримали 229 голосами.


Незважаючи на напружену обстановку в залі, Голова Верховної Ради Андрій Парубій поставив на розгляд ще дві постанови, які, за його словами, мають «запустити пенсійну реформу». Однак на час голосування в парламенті вже не було необхідної кількості депутатів для результативного голосування. Ірина Геращенко повідомила: щороку в жовтні відзначається день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Це найпоширеніша онкологічна недуга, нагадала вона, від якої щогодини в Україна помирає одна жінка. Для того, щоб привернути увагу громадськості до цієї проблеми, деякі народні депутати та гості парламенту вчора прикріпили на груди рожеві стрічки.


Після цього А. Парубій через технічні обставини закрив засідання зі словами: «Хотів би, що ми гуртом переосмислили те, що відбулося, і не наближали більше парламент до його знищення». Те, що сталося в залі, є неприйнятним, сказав глава парламенту, нагадавши, що навіть у найважчі часи Верховна Рада була «базою для порятунку держави».