На муніципальних виборах у Португалії депутатом Асамблеї Лісабона стала донька українки і португальця Аліна Холл де Бейвінк. Найбільше голосів виборці віддали представникам Партії соціалістів.

 

На знімку: Аліна Холл після відвідання товариства «Український дім», поруч — керівник організації Віталій Шевчук.


Фото надано автором.

Аліна Холл — доцент Автономного університету Лісабона, викладач історії мистецтва, має друковані роботи в області дослідження історії театральної архітектури і сценографії вісімнадцятого століття. Українська громада шанує її за те, що пані Аліна переклала на португальську «Заповіт» Тараса Шевченка. «Коли Аліна читає Шевченка, в її очах з’являються сльози, — розповідає член української громади у Лісабоні Тамара Морошан. — Мати, пані Людмила, з дитинства виховала доньку в любові до всього українського. Бачили б ви, як Аліна прекрасно танцює гопак! Бере участь у заходах, що проводять українці. Неспроста її привітали з обранням у депутати посол України в Португалії Інна Огнівець та українська громада, зокрема товариство «Український дім».


Це вже друга перемога Аліни Холл на виборах до столичної ради. Будучи депутатом у 2012 році, вона сприяла у вирішенні питання про виділення земельної ділянки під будівництво пам’ятника Тарасу Шевченку в столиці Португалії. Місце, де постане Великий Кобзар, відведено в одному з центральних районів міста. Нині там встановили пам’ятний знак з портретом поета.


Ще один штрих до виборчої кампанії. У боротьбі за голоси виборців окремі кандидати в депутати, схоже, запозичили «досвід» українців. Член української громади у місті Брага, що на півночі країни, поширила в соціальній мережі фотографію одного з кандидатів, що наклеєна на... «палці» ковбаси. Жінка стверджує, що таку «агітку» виявила у поштовому ящику.

Лісабон.