ПАРЛАМЕНТСЬКА ХРОНІКА

Ранкове засідання 17 жовтня


Пленарне засідання розпочалося о 13-й годині. Голова Верховної Ради Андрій Парубій поінформував про результати засідання погоджувальної ради, нагадавши, що він дав доручення голові Комітету з питань правової політики та правосуддя невідкладно розглянути два законопроекти щодо зняття депутатської недоторканності.


Глава парламенту повідомив, що після медичної реформи парламент розгляне два законопроекти із трьох, ухвалення яких вимагають мітингувальники під парламентом, — щодо зняття депутатської недоторканності та про вибори народних депутатів. Щодо законопроекту про антикорупційний суд, то А. Парубій нагадав, що Венеціанська комісія рекомендувала відкликати обидва депутатські законопроекти, і щоб проект закону вніс Президент.

При цьому глава парламенту наголосив, що блокування Верховної Ради та погоджувальної ради є неприпустимим.

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Після виступів від фракцій БПП та «Народний фронт» звернулися із заявою щодо оголошення перерви. Головуючий надав слово для виступу представнику Президента у Верховній Раді Ірині Луценко. Вона нагадала, що змінами до Конституції вже знято суддівську недоторканність, нещодавно Президентом було подано законопроект про скасування депутатської недоторканності (№ 7203), який коаліція готова підтримати. Щодо створення антикорупційного суду, то І. Луценко заявила: «Президент звертається до всіх фракцій Верховної Ради — зберітеся на консультацію, за результатами якої Президент внесе свій законопроект до сесійної зали». Щодо виборчого закону -представник Президента сказала: «М’яч на полі Верховної Ради. П’ять законопроектів, які вже зареєстровані у парламенті, свідчать про те, що немає єдиної позиції серед депутатів». Ірина Луценко закликала депутатські фракцій зібратися для політичних консультацій щодо зміни виборчої системи.


Ігор Шурма, виступаючи від фракції Опоблоку, яка теж вимагала перерву, наголосив на потребі виділяти на потреби медицини не менш як 5 відсотків ВВП.


Фракції «Самопоміч» та «Батьківщина» також вимагали оголосити перерву, після чого головуючий закрив ранкове пленарне засідання до 16-ї години.


Депутати вітали з днем народження Олега Дмитренка.