Вечірнє засідання 17 жовтня


Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив розгляд медичної реформи, до якої надійшло майже 900 поправок, нагадавши, що таким було рішення погоджувальної ради. Він повідомив, що у четвер розглядатимуться два закони про зняття депутатської недоторканності: один законопроект, який був внесений Президентом як невідкладний, а також законопроект, ініційований народними депутатами України.


Глава парламенту зауважив, що ще зранку дав доручення Комітету з питань правової політики та правосуддя у середу розглянути ці обидва законопроекти. За його словами, у четвер також будуть розглядатися п’ять законопроектів виборчої системи: три законопроекти і два кодекси, що є компромісом у результаті переговорів.


«Верховна Рада України була, є і буде тим майданчиком, який будує майбутнє України, — наголосив Андрій Парубій. — І ніхто не має права ні атакувати Верховну Раду України, ні навіть такі плани виношувати. Це є антиукраїнські заходи і антиукраїнські сценарії».


Парламент перейшов до розгляду в другому читанні медичної реформи — проекту закону про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів (№ 6327). Заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко повідомила, що до законопроекту надійшло 893 поправки, із яких враховано 413. Доповідач відзначила, що законодавство, за яким Україна живе вже багато років, систему охорони здоров’я було сформовано ще за часів Радянського Союзу. І за всі ці 26 років незалежності нашої держави ми не зробили найголовнішого — не побудували механізм реалізації статті 49 Конституції України, яка чітко визначає, що медична допомога має бути безоплатною для всіх громадян нашої держави. Тож законопроект № 6327, за словами І. Сисоєнко, якраз в першу чергу змінює принципи фінансування медичної допомоги, запроваджує те, що безпосередньо держава має платити в ту чи іншу лікарню, до якої приходить пацієнт, і не декларувати, а реально оплачувати за договірними відносинами коштами Державного бюджету. «Ми не запроваджуємо якийсь «український велосипед», ми імплементуємо те законодавство, яке давно вже працює в європейських розвинених державах», — сказала депутат. І. Сисоєнко також відзначила, що за законопроектом уповноважений орган центральної виконавчої влади, який безпосередньо оплачуватиме медичну допомогу за договірними відносинами у медичні заклади, зобов’язаний буде укласти договори, і, по суті, це буде гарантією оплат за медичне обслуговування. При цьому парламентарій наголосила, що в цьому законопроекті жодним чином не йдеться про закриття лікарень чи про їх приватизацію.


Натомість інші депутати наголошували, що законопроект переведе медицину повністю на платну основу і люди, зважаючи на їх тяжкий матеріальний стан, не матимуть змоги лікуватися. «Насправді, в законопроекті мова йде про платне бюро послуг. Чи можуть платити наші громадяни України? Звичайно, що ні», — стверджував Сергій Євтушок («Батьківщина»). «Ми повинні робити системні комплексні реформи, а не псевдореформи імені невідомо кого взагалі», — сказав позафракційний Олег Мусій. А представник фракції Радикальної партії Андрій Лозовий звернувся до депутатів-мажоритарників, які готові підтримати медичну реформу: «Ви голосуєте за закриття численних районних лікарень, численних ФАПів в селах. Ви голосуєте за те, що будуть звільнені тисячі вузькопрофільних фахівців по всій країні. Ви голосуєте за те, щоб старші люди, особливо в селах, не мали можливості доїхати в інший район, в лікарню, бо в їхньому районі лікарні не буде». Віктор Пинзеник (фракція Блоку Петра Порошенка) висловив таку думку: «Законопроект виходить з ілюзій того, що в бюджеті немірна кількість грошей, і завтра ті гроші рікою поллються в медицину. Звідки вони мають взятись? А цим самим, не забезпечуючи повну оплату послуг, ми підриваємо саму ідею реформи. Хто виконуватиме послугу, якщо не забезпечена повна її оплата?». Народні депутати розглянули 247 поправок до законопроекту № 6327. Решту правок вирішено продовжити розглядати на пленарному засіданні в середу.


На вимогу двох фракцій — «Самопомочі» та «Батьківщини» — головуючий надав слово народному депутату Єгору Соболєву, який запропонував продовжити засідання і розглянути законопроекти щодо зняття недоторканності. Однак Андрій Парубій сказав, що не може цього зробити, оскільки це є порушенням Регламенту і закрив вечірнє засідання.

Факт

Президентський законопроект про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) № 7203 пропонує викласти статтю 80 Конституції України у новій редакції, що скасовує положення, за якими народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності. Передбачається, що закон набере чинності з 1 січня 2020 року.