Соціальні установи Запоріжжя готуються до зими. Але, крім стандартних заходів з підготовки мереж до профілактичних робіт, міська влада вирішила приділити пильнішу увагу енергозбереженню, адже, як відомо, енергоносії дорожчають.

Анатолій Пустоваров (у центрі) позитивно оцінив результати термомодернізації в «Суничці».

Прикладом сучасного підходу до економії й майбутнього перерозподілу коштів, які пішли б на опалення, став дитячий садок № 126 «Суничка».
Майже рік тут замість дитячих голосів чулися лише звуки активного ремонту. Тепер будівля дитячого садка повністю термомодернизована: тут утеплили дах і стіни фасаду, замінили всі вікна на енергозберігаючі, відремонтували систему опалення, обладнали гідроізоляцію, встановили труби відведення води.
Тепер температура в дитячому садку залежатиме від погоди, тому що в опалювальному вузлі встановлена автоматична система, яка сама регулює подачу тепла залежно від температури навколишнього середовища. Цю можливість працівники дитсадка й батьки вважають пріоритетною, тому що минулими роками в деяких групах було відчутно холодно.
Ще в грудні минулого року система опалення вже була запущена в тестовому режимі, у групах стало тепло. До того ж на всіх батареях встановлено терморегулятори, і навіть у разі, якщо в групах буде занадто спекотно, вихователі зможуть відрегулювати температуру.
Як розповів «Голосу України» заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров, одним із першочергових завдань є термомодернізація соціальних установ, тому що видатки на опалення, наприклад, 117 міських дитячих садків, значно більші.
— Треба зробити так, щоб дітям було комфортно й тепло, а вивільнені гроші — термомодернізація дає в середньому 30—40 відсотків економії опалення — ми можемо використовувати на поліпшення матеріально-технічної бази дитячих садків і проведення капітальних ремонтів, адже фактично кожна дитяча установа потребує цього, — розповів Анатолій Пустоваров.
За словами заступника міського голови, не так давно відбулась зустріч керівництва міста із представниками Німецького державного банку Kfw, у рамках якої обговорювали перспективу масової термомодернізації установ бюджетної сфери Запоріжжя.
— Якщо йти шляхом точкових термомодернізацій усієї бюджетної сфери, яка налічує майже 400 установ і будов, що стоять окремо, виконання програми розтягнеться в часі років на 50, — розповів Анатолій Пустоваров. — Потрібні глобальні вкладення, і разом з європейським банком ми шукаємо точки дотику, щоб дешеві кредитні гроші вкласти в термомодернізацію одномоментно і за 5—10 років упорядкувати всі дошкільні установи, школи й лікарні. Перш ніж розпочати реалізацію настільки масштабних планів, ми вирішили самостійно провести термомодернізацію на декількох об’єктах, щоб зрозуміти, які будуть економія й рівень проектування, а також, в яку суму стане стандартна термомодернізація.
На «Суничку» було витрачено 5,7 мільйона гривень з урахуванням тендера, це середня на ринку сума. Але це дасть можливість уже в найближчому опалювальному сезоні заощадити щонайменше третину коштів на опаленні, а це майже 100 тисяч гривень. Завершується цього року також термомодернізація в Центрі первинної медико-санітарної допомоги № 5, що в Хортицькому районі міста. Точково термомодернізація здійснюється й у школах.

Ольга КОШКАЛДА.
Фото автора.

Запоріжжя.