Вечірнє засідання 19 жовтня


Майже все вечірнє засідання народні депутати присвятили обговоренню в першому читанні трьох законопроектів про вибори народних депутатів України (№№ 1068, 1068-1, 1068-2).


Представляючи законопроект № 1068, народний депутат Юрій Мірошниченко (Опозиційний блок) зазначив, що він передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з регіональними виборчими списками. «Кожен громадянин отримає можливість голосувати за партію і в межах партійних списків за кожного з кандидатів. Так ми забезпечуємо зв’язок із політичним курсом, який реалізовуватиме та чи інша політична сила, яка утворить більшість у парламенті, та зв’язок із громадянами України», — сказав він та додав, що вибори за пропорційною системою з відкритими регіональними списками мають проводитися у загальнонаціональному державному окрузі, який поділятиметься на територіальні округи, у кожному з яких має обиратись від 8 до 12 депутатів. «На основі списків кандидатів від партій в округах формується загальнонаціональний список кандидатів від партій, при цьому черговість визначається партією на з’їзді. Після визначення ЦВК партій, які подолали виборчий бар’єр, подані за їхніх кандидатів голоси в усіх виборчих округах та закордонному виборчому окрузі, додаються і діляться на 450 — це число вважається виборчою квотою. Далі голоси, подані за всіх кандидатів від кожної такої партії, діляться на виборчу квоту. Не розподілені мандати розподіляються між партіями за аналогією з чинним законом. При цьому всі кандидати, які отримують в окрузі кількість голосів, що дорівнює або є більшою за виборчу квоту, гарантовано вважаються обраними, незалежно від черговості в партійному списку за умови, що партія подолала виборчий бар’єр», — пояснив Ю. Мірошниченко та уточнив, що він також пропонує, щоб перша п’ятірка виборчого списку партії, яка здолала прохідний бар’єр, апріорі отримувала депутатський мандат.


Народний депутат Сергій Соболєв («Батьківщина»), який представляв законопроект № 1068-1, зазначив: оскільки закон, за яким обрано нинішній склад парламенту, писався у кабінеті Януковича, то ще в грудні 2014 року було запропоновано варіант виборчої системи з відкритими списками. Також він наголосив на важливості завчасного ухвалення нового виборчого законодавства, щоб будь-яка партія та будь-який кандидат розуміли, за якими правилами проходитимуть вибори.


«У чому суть пропонованої нами пропорційної системи з відкритими списками? Є перша десятка, яка не закріплюється за округами. Всі інші закріплюються за відповідними округами і це потім буде можливістю, я підкреслюю ще раз, не обов’язком, а можливістю того, щоб особа, яка отримає на своєму окрузі найкращий результат, мала можливість бути відповідно відзначеною в партійному списку», — повідомив він.


Також парламентарій наголосив на важливості визначення чіткого принципу формування виборчих комісій та процедури підрахунку голосів. «Ми повинні уникнути всіх тих вад, які були у виборчих системах, коли за одних голосували, а проходили потім зовсім інші — чи то через рішення ЦВК, як це було до 2000 року, чи то через рішення відповідних комісій. Саме тому наша пропозиція передбачає абсолютно чіткий принцип видачі протоколів з мокрими печатками. Ніяких копій, щоб потім не могли це оскаржувати у судах, а саме протоколів з мокрими печатками. Це є підстава для паралельного підрахунку голосів і це є підстава для можливого оскарження в судах», — зазначив С. Соболєв.


Позафракційний народний депутат Віктор Чумак, який презентував законопроект № 1068-2, зазначив, що хоч він і обирався на мажоритарному виборчому окрузі, проте виступає за цілковите скасування мажоритарки, бо саме пропорційна система структурує суспільство, виховує ідеологічні партії та дає людям можливість вибрати шлях, концепцію та програму розвитку суспільства.


Стосовно пропонованого законопроекту, то В. Чумак зазначив, що цей документ ще у 2009 році було напрацьовано групою народних депутатів під керівництвом Юрія Ключковського. «Це законопроект, який на сьогодні має позитивний висновок Венеціанської комісії, який має позитивний висновок Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, який має позитивний висновок Парламентської асамблеї Ради Європи», — наголосив він та зазначив, що суть цього законопроекту полягає в тому, щоб саме виборець міг впливати на формування виборчих списків партій. «Як це робиться? Партія на своєму з’їзді висуває практично два типи списків. Перший — це загальнодержавний список, куди може входити не менше 135 депутатів. Чому? Тому що разом з тим партія формує і 28 виборчих списків, куди може входити не менше п’яти кандидатів. Отже, це не менше 135 кандидатів», — сказав В. Чумак та пояснив, що виборець, окрім партії, також може вибрати її представника в регіональному списку, хоча це не обов’язково. На його думку, за цієї системи активний мажоритарник не боятиметься, що він не пройде через низьке місце в списку, адже, працюючи з людьми, він сам зможе забезпечити собі прохідне місце.


Під час обговорення Олег Ляшко зазначив, що фракція Радикальної партії абсолютно підтримує зміну виборчої системи, адже зміна виборчих правил — це ще й боротьба з корупцією, «коли політики приходять до парламенту не обманювати, не грабувати, не відробляти кошти, які витратили на мажоритарці, а відпрацьовувати кредит довіри від українців».


Володимир Литвин («Воля народу») висловив думку, що для переходу до виборів за партійними списками треба мати партії, а не бізнес-структури. До того ж він нагадав, що парламентські партії мають бюджетне фінансування, тож новим політичним силам, які не мають коштів та доступу до телебачення, пробитися значно важче.


Роман Семенуха («Самопоміч») вважає, що попри наявність у сесійній залі чималої кількості порядних мажоритарників, саме мажоритарна виборча система стала фундаментом руйнації українського парламентаризму та фундаментом побудови олігархічної системи в Україні. Відтак він закликав відмовитися від мажоритарної системи, яка перетворилася на тотальну купівлю голосів, та перейти до виборів за пропорційною системою з відкритими регіональними списками.


Леонід Ємець («Народний фронт») зауважив, що нинішня виборча система призвела до того, що «є персонажі, які за 25 років з’являлися в цій залі виключно на прийняття присяги та для голосування за Генерального прокурора». А все тому, що вони «пригодували на округах ту меншість, яка продає свої голоси», бо «розумна більшість не така дисциплінована». Він також підтримав перехід до виборів за відкритими партійними списками.


Натомість Степан Барна (Блок Петра Порошенка) заявив, що «олігархічні клани та кримінальні недобитки прагнуть здійснити контрреволюцію», вкладаючи мільярди у партійні проекти. «Саме за гроші приймалися списки і на ці вибори», — сказав він та підкреслив, партійна система виборів — це приклад партійної корупції і політичної проституції, тому народ має сам вибирати владу прямим голосуванням.


Після того, як голосування засвідчило відсутність підтримки у цих трьох законопроектів, Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що далі парламент розгляне два проекти Виборчого кодексу — автором одного з них є він сам, а другого — народний депутат Валерій Писаренко.


На початку засідання парламентарії розглянули проект постанови про зняття з розгляду законопроекту № 1776 про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України та суддів), однак голосів для її ухвалення не знайшлося.