В Україні цукрові буряки зібрано з більш як половини площ. Усього накопано майже 7 млн. т, середня урожайність — 433 ц/га, що на 6% менше, ніж на цей час торік.


— Урожайність нижча за минулорічну, передусім, через погодні умови, — пояснив Василь Долінський, аналітик сировинних ринків та сільського господарства асоціації «Укрцукор». — Тож західні та поливні південні області мають набагато кращі результати, ніж центральні та східні. Так, на Хмельниччині, Львівщині, Тернопільщині та Херсонщині аграрії збирають по більш як 500 ц/га. Водночас у регіонах, які потерпали навесні від холоду, а влітку від нестачі опадів — Харківська, Київська, Черкаська, Сумська області, — середня урожайність коливається у діапазоні 340—370 ц/га.


Найбільше солодких коренів зібрано на Вінниччині — 1,4 млн. т, Хмельниччині — 1,1 млн., Тернопільщині — 652 тис., Полтавщині — 629 тис. т.


Нині, за інформацією «Укрцукру», працюють 43 заводи, перероблено майже 5 млн. т буряків, зварено 672,6 тис. т цукру, дізналася наш оглядач Галина КВІТКА.