або Як перезимувати і не витрачати зайві гроші?

Ці питання актуальні для багатьох родин. Але дуже часто вони просто миряться із ситуацією і посилаються на те, що на впровадження навіть дуже дрібних енергоощадних заходів потрібні кошти. А про таке, як заміна вікон, утеплення стін чи встановлення індивідуального опалення, найбідніші навіть чути не хочуть — не по кишені.

Ініціатори проекту «Муніципальна енергетична реформа в Україні» спробували не тільки переконати хмельничан у тому, що їм багато чого під силу, але й давали практичні поради просто на вулицях міста. Причому захопити ідеями енергоощадливості намагались не тільки дорослих, але й дітей. Для них працював спеціальний намет (на знімку), в котрому діти разом із батьками могли складати конструктор, який працює на сонячній енергії. А ще всі разом робили паперові вітрячки, що наочно демонстрували силу вітрової енергії.
Для дорослих проводили справжній лікнеп з енергозбереження. Зокрема, дали практичні поради, як втримати тепло в оселі. Вони виявилися дуже простими для виконання і малозатратними. Наприклад, достатньо заклеїти вікна і утеплити двері, щоб температура в кімнатах піднялась на 2—3 градуси. Ще стільки ж додадуть дверцята на вентиляційних отворах. А підвищити ефективність батарей аж на 20 відсотків можна, прибравши з них декоративні панелі, різні декоруючі предмети і просто відсунувши від них штори. Водночас, якщо на ніч шторами прикрити вікна, можна зберегти до десяти відсотків тепла. А коли на стіні за батареєю наклеїти фольгу, то зменшаться втрати тепла ще на 2,5 відсотка. У підсумку кожен збережений градус може суттєво зменшити рахунки за тепло.
Те саме стосується й економії енергії. Наприклад, в чайнику варто гріти тільки необхідну кількість води, і регулярно видаляти накип з тенів, аби вони нагрівались швидше. Відмита від льоду холодильна камера теж споживатиме менше кіловат. Сучасні пральні порошки дозволяють прати навіть у холодній воді. А любителі посидіти у ванні мають пам'ятати, що на ванну витрачається майже 150 літрів води, тоді як п'ятихвилинний душ це — до 50 літрів.
Виконувати такі правила можна без особливих зусиль і з мінімальними затратами у кожній квартирі. Наступний етап — утеплення всього будинку. Але тут старань окремих мешканців малувато — потрібно об’єднати зусилля всіх сусідів. І для початку — створити ОСББ. А вже потім думати про те, як отримати грошову допомогу з місцевих та державного бюджетів, інших джерел фінансування. З чого почати, які документи оформляти, до яких банків звертатись по кредити — про все це бажаючі дізналися під час акції.
Найвищий пілотаж — це використання чистої енергії, тобто такої, яку отримують із альтернативних та відновних джерел. З цим навіть ОСББ не впораються. Зате для місцевої влади певні кроки з її впровадження цілком реальні. Спонукати до цього мають мешканці міст, зокрема і ті, хто за допомогою дитячих ігор та конструкторів зрозумів, що здобувати дармову енергію цілком реально.

Ірина КОЗАК.
Фото автора.

Хмельницький.