Дощі пригальмували польові роботи, особливо у західних областях. У маcштабах країни на полях ще, приміром, майже 2 млн. га (45%) кукурудзи. А з обмолочених 55% площ, за інформацією Мінагрополітики, зібрано 11,7 млн. тонн зерна — у середньому гектар дає по 47,4 центнера. Торік мали 58,3 ц/га. Помітне зниження урожайності у міністерстві пояснюють «недоотриманням суттєвої кількості опадів в період вегетації культури». Передусім у зоні степу, тобто Дніпропетровській, Кіровоградській, Миколаївській та Одеській областях.

Тим часом, кукурудза для України — важлива експортна культура. Отримана від її реалізації валютна виручка впливає на курс гривні, а значить, опосередковано — і на рівень інфляції та ціни на споживчому ринку.


Утім, незважаючи на загальне скорочення обсягів виробництва, за оцінками експертів «АПК-Інформ», кукурудза залишиться для країни «козирною картою» у зовнішньоторговельних операціях. Тож увага учасників ринку прикута до збиральних робіт. Адже апетити країн, які імпортують з України качанисту, зростають. Зокрема, потреби Ірану, за прогнозами, збільшаться на 1,5 млн. тонн, ЄС — на 1,2 млн., Південної Кореї — на 900 тис. Також очікується зростання закупівельних обсягів на мільйон тонн Саудівською Аравією, Єгиптом та Мексикою. Причому, якщо на шляху продажів кукурудзи в напрямку Ірану і Південної Кореї конкуренцію нам може скласти РФ, то співробітництву з країнами ЄС та Єгиптом Росія не завадить. Залишається лише не поховати під снігом наш експортний потенціал.