Не забули ще переможні реляції урядовців усіх рівнів напередодні опалювального сезону? На 95 відсотків готові! Майже готові! Ще трішечки і можна вмикати!.. Тепер забудьте. Бо, виявляється, все те — порожній звук і показуха, які не мають нічого спільного з реальністю. І що більший проміжок часу відділяв нас від тієї миті, коли треба повернути вентиль, то більше ми були готові до зими. Теоретично... І от час «Ч» настав! І що? Луснуло, прорвало, нема лімітів...


У Коцюбинському на Київщині під будівлею виконкому місцеві жителі. Кажуть — тепла в домівках нема, від влади — жодних дій. За словами мешканців, голову селищної ради Ольгу Матюшину на робочому місці не застанеш.

А її заступниця коментувати ситуацію відмовилася. Загроза зриву опалювального сезону нависла і над низкою інших міст — Яготином, Тетієвом. Загалом на Київщині без тепла та гарячої води взимку можуть опинитись споживачі 19 теплопостачальних підприємств.


Місцеві чиновники винять не власну бездіяльність, а нарікають на НАК «Нафтогаз», мовляв, не дав лімітів. Справді, список боржників — чималий. Серед них і Славутич. Заступник міського голови каже, що через відсутність лімітів на теплопостачання опалювальний сезон на межі зриву. Фахівці «Київоблгазу» ж стверджують, що ситуація стала критичною не через їхню провину, адже вони є звичайними виконавцями. А без погоджених лімітів із НАК «Нафтогаз» подавати тепло не мають законного права.


Чому «Нафтогаз» вчасно не погодив ліміти низки міст Київської області — відкрите питання, як і те, чому очільники окремих міст не потурбувалися про вчасну подачу тепла, адже ще на початку жовтня Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман нагадував, що в умовах децентралізації відповідальність за вдалий початок опалювального сезону покладається на органи місцевого самоврядування!


Про це, до речі, йшлося минулої п’ятниці на селекторній нараді, під час якої віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко закликав голову Славутича піти у відставку, а громаді пообіцяв допомогу з резервного фонду КМУ. За словами віце-прем’єра, місцева влада мала досить часу, щоб визначитися, чи вистачає їм коштів для старту опалювального сезону і чи потребують вони допомоги уряду.


«...Ви як міський голова... фактично шантажуєте уряд і власну громаду невиплатою заробітної плати. Вважаю, вам треба подати у відставку з посади міського голови», — звернувся Геннадій Зубко до очільника Славутича Юрія Фомічова.


А ще Геннадій Зубко вказав на кримінальну відповідальність за несвоєчасне підключення до тепла. Голови ОДА і місцеві адміністрації повинні провести моніторинг і підготувати всі проблемні питання щодо проходження опалювального сезону у своїх областях. При виявленні фактів саботажу, бездіяльності та невчасного виконання обов’язків органами місцевого самоврядування відповідні матеріали будуть спрямовані до Генпрокуратури.


«Місцеве самоврядування зобов’язане відповідно до чинного законодавства сумлінно виконувати обов’язки перед своїми громадянами, яким обіцяли надавати якісні послуги», — зазначив Геннадій Зубко.


Виходить, винні не ліміти, а недбалість місцевих керівників.


Підсумовував Віктор БОНДАР.