У Яворівському районі незабаром з’явиться новий еколого-просвітницький візит-центр європейського стандарту з літніми класами, готелем, конференц-залом, їдальнею, бібліотекою, виставковим залом, який буде зведений за кошти Європейського Союзу в рамках програми транскордонної співпраці «Польща-Білорусь-Україна 2014—2020».

На малюнку: такий  вигляд матиме еколого-просвітницький центр у Яворівському національному природному парку.

Із 16 прикордонних регіонів на конкурс надійшло 346 проектів. 17 жовтня цього року на засіданні у Мінську спільний Моніторинговий комітет прийняв рішення про надання 17 грантів, у тому числі для проекту «РовеЛове Розточчя — разом, незважаючи на кордони». Його ініціював директор Яворівського національного природного парку заслужений природоохоронець України Михайло Біляк. За результатами конкурсного відбору цей проект здобув друге  місце — 95 балів із 100 можливих.
Крім будівництва сучасного еколого-просвітницького центру, на прокладеному велотуристичному маршруті на території Яворівського національного природного парку з’явиться п’ять облаштованих пунктів для відпочинку та станції технічного обслуговування велосипедистів. Еколого-просвітницький центр із сучасною інфраструктурою — це кінцева точка велотуристичного маршруту «Розточчя». А бере початок цей маршрут у польському місті Краснік, неподалік Любліна, і пролягає через території Розточанського парку народового, міст і сіл двох повітів Люблінського воєводства та Жовківського і Яворівського районів Львівщини, які входять до Міжнародного транскордонного резервату «Розточчя» під егідою ЮНЕСКО.
Загальна вартість проекту — 1,81 млн євро. Партнерами даного проекту виступають від України — департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА, Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати—Україна», а від Польщі — уряд маршалковський в Любліні, Розточанський парк народовий та гміна Замость.

Вл. інф.