Делегація Асоціації «Ради Чернігівщини», у складі якої керівники районних, міських, сільських і селищних рад, а також об’єднаних територіальних громад на чолі з головою обласної ради Ігорем Вдовенком приїхала до Ужгорода. 27 представників самоврядування цієї північної області хочуть ознайомитися із економічним та туристичним потенціалом найзахіднішого краю держави, зав’язати ділові контакти, обговорити можливість співпраці між регіонами і самоврядними громадами.

Голови облрад Михайло Рівіс (ліворуч) та Ігор Вдовенко діляться досвідом роботи.

Фото прес-служби Закарпатської ОДА.

Голова Закарпатської облради Михайло Рівіс насамперед наголосив, що тут віддавна живуть у мирі й злагоді представники різних культур, традицій, звичаїв і мов, спільно будують своє нинішнє і завтрашнє життя.
Оскільки  Закарпаття межує з чотирма країнами Євросоюзу  — Польщею, Словаччиною, Угорщиною і Румунією, то успішно розвиває транскордонне співробітництво. Зокрема, область бере участь у реалізації європейських програм  «Угорщина—Словаччина-Румунія—Україна», «Польща—Білорусь—Україна», «Румунія—Україна», «Східне партнерство». А також має офіційно встановлені партнерські зв’язки з 14 регіонами країн Євросоюзу. Крім того, облрадою підписано угоду про співпрацю між 10 регіональними органами самоврядування в басейні ріки Тиса. З більшістю із них затверджені програми співробітництва, в рамках яких реалізуються спільні проекти.
Використовуються всі можливості, щоб залучати в область інвестиції. Пріоритетами є туризм, бізнес, спорт, наука. Чимало уваги приділяється реалізації спільних проектів за фінансової підтримки іноземних партнерів у сфері охорони здоров’я та освіти.
Далі очільник облради наголосив на тому, що  Закарпаття має ще одну унікальну можливість реалізувати грантові проекти за кошти ЄС — через Європейське об’єднання територіального співробітництва «ТИСА». 
— Це перше об’єднання, створене між країною-членом ЄС (Угорщина) та третьою країною, тобто Україною, спільним рішенням Закарпатської обласної ради, загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області та місцевого самоврядування міста Кішварда (Угорщина). Я мав високу честь взяти участь у його презентації, що відбулась у Брюсселі 20 квітня, де виступив із промовою. Чесно кажучи, я так ніколи не хвилювався. Адже розумів, що презентую перед європарламентаріями насамперед нашу Україну, відтак — край і територіальне об’єднання, — розповів М. Рівіс. — У промові, серед  іншого, я зазначив, що українці є однією із найбільш єврооптимістичних націй на континенті. Нині відкрито конкурс Євросоюзу з фінансування проектів у галузі охорони довкілля. Тож Закарпатська область та угорська область Саболч-Сатмар-Берег через об’єднання «ТИСА»  вже працюють, аби подати спільну заявку на участь у конкурсі Євросоюзу в рамках програми Європейського інструмента сусідства і партнерства на 2014—2020 роки «Угорщина—Словаччина—Румунія—Україна» для отримання гранту.
Чернігівців цікавило, чим може привабити туриста Закарпаття?
— Унікальними природніми перлинами, старовинними замками, численними музеями, курортами і санаторіями з мінеральними та термальними джерелами, різноманітною кухнею, гостинністю людей та їхнім величезним бажанням будувати успішне європейське життя на рідній землі. До речі, Закарпаття обійшло за відвідуванням туристів Одеську область, — констатував голова ради.
Запитували гості й про безробіття. «Це серйозна проблема. Підприємства з великими іноземними інвестиціями — «Ядзакі», «Джейбіл», «Конвектор», «Гроклін Карпати» та інші — шукають  кваліфіковані кадри. Задовольнити потребу роботодавців нереально, позаяк багато  краян працює за кордоном».
Ігор Вдовенко подякував за теплий прийом, наголосивши, що Чернігівська область за площею є третьою в Україні після Одеської та Дніпропетровської. Водночас тут проживає лише мільйон осіб. Далі розповів про економіку області, де чільне місце посідає промислово-аграрна галузь. А також  про яскравий туристичний потенціал Чернігівщини, а це — сотні природних заповідних об’єктів, десятки  санаторіїв і будинків відпочинку, численні профілакторії, бази відпочинку, дитячі табори, пляжі, лісопарки та пам’ятки історії і архітектури — понад 200 із них мають світове значення. 
Поділився і досвідом об’єднання територіальних громад. На завершення сказав, що європейські практики, реалізовані на теренах Закарпаття, є цікавими і стануть для очолюваної ним обласної ради добрим прикладом.

Василь НИТКА.

Ужгород.