На початку осені до народного депутата України Роберта Горвата (на знімку) надійшло колективне звернення від його виборців. Стосувалася скарга свавільних дій ПАТ «Закарпатгаз». Суть у тім, що впродовж літа працівники цієї структури провели масовий демонтаж лічильників газу у помешканнях населення під приводом проведення періодичної повірки. Зняті лічильники виробнича лабораторія «Закарпатгазу» визнала непридатними для подальшої експлуатації. Фактів несанкціонованого втручання встановлено не було, а довідки про непридатність, як і протоколи, усі однакові. Ще й вимагали непридатний лічильник замінити на новий в п’ятиденний термін. І за власний рахунок!.. Людей це обурило. І вони по захист звернулися до народного обранця.

— Я спрямував депутатське звернення до ПАТ «Закарпатгаз» та до НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі — НКРЕКП) з вимогою вжити невідкладних заходів і припинити протиправні дії, — розповідає кореспондентові «Голосу України» Роберт Горват. — За результатами перевірки НКРЕКП встановлено, що ПАТ «Закарпатгаз» не провело ремонт лічильників газу споживачів, а документів, які б підтверджували неможливість проведення їх ремонту, не надано. Зважаючи на соціальну вагу порушеного питання, я звернувся з депутатським запитом до НКРЕКП щодо перевірки оснащення лічильниками газу населення в Закарпатській області та Україні загалом.
Як випливає з роз’яснень голови НКРЕКП Дмитра Вовка (які він надіслав також до «Закарпатгазу» і сектору НКРЕКП у Закарпатській області), вимоги щодо заміни лічильника газу за рахунок споживачів не відповідають главі 8 розділу Х Кодексу газорозподільних систем. Заміна лічильників природного газу у побутових споживачів має проводитися за рахунок ПАТ «Закарпатгаз». На прохання народного депутата також повідомляємо, що контроль і розгляд скарг здійснює сектор НКРЕКП у Закарпатській області, який розташований за адресою:
м. Ужгород, вул. Гойди, 8, кабінет 408. E-mail: energo.zk@newline.net.ua. Завідувач сектору — Малюга Олександр Сергійович, тел.: (03122) 3-52-19.
Отже, суть проблеми практично вирішена, бо ж отримано офіційну відповідь керівника НКРЕКП: лічильники мають замінюватися «Закарпатгазом», а не споживачами блакитного палива, ціна на яке для пересічного громадянина і так занадто висока.

Василь НИТКА.
Фото надано прес-службою Роберта Горвата.