У місті відкрито оперативно-диспетчерську службу центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Участь в урочистостях з цієї нагоди взяла в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Уляна Супрун знайомиться з роботою оперативно-диспетчерської системи. Крайній праворуч — Віктор Овчарук, за ним — Степан Барна.

Ця подія — фактично старт нової диспетчерської системи швидкої допомоги, покликаної якісніше та оперативніше реагувати на виклики пацієнтів. Адже від першого виклику на номер «103» залежить дуже багато. На цьому наголосила в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.
— Хочу подякувати Тернопільській області за те, що відважилася створити зовсім нову і, головне, українську систему. Вона — найкраща з усіх тих, які нині є у країні, бо може переключитися на єдину систему взаємодії екстрених оперативних служб «112», щоб і пожежники, і поліцейські, і бригади екстреної медичної допомоги могли співпрацювати. Безперечно, система у Тернополі розроблена на досить високому рівні, а тому дуже швидко пошириться всією Україною, тож матимемо одну національну. Один лише приклад: пацієнти, які живуть на межі різних областей, зможуть отримати допомогу від бригади, що перебуває найближче до них, навіть якщо вона з іншої області, — сказала вона. — Оперативно-диспетчерська служба, відкрита у Тернополі, може працювати у такий спосіб, бо здатна підключатися до систем інших областей. Водночас дуже важливо розташувати всі бригади так, щоб вони могли приїхати на виклик за 8—10 хвилин.
Очільниця міністерства також висловила припущення про те, що Тернопіль може стати центром підготовки професіоналів, які працюють в сфері екстреної меддопомоги. Тобто, тут навчатимуть не тільки фельдшерів, парамедиків і лікарів, а й диспетчерів, водіїв, екстрених медичних техніків.
— Перед тим, як завітати на відкриття оперативно-диспетчерської служби, я побувала в медичному університеті та поспілкувалася з працівниками кафедри екстреної медичної допомоги. Ми обговорили можливості навчання спеціалістів швидкої допомоги: на базі медуніверситету в Тернополі є симуляційний центр, великий досвід і перемоги у багатьох міжнародних змаганнях, — зауважила Уляна Супрун.
Водночас вона наголосила, що в національний перелік планують включити всі ліки, які обов’язково повинні бути в кожній бригаді. Забезпечення ними буде обов’язком областей. У відповідь голова ОДА Степан Барна повідомив, що кожного року за рахунок коштів облбюджету, а це 4 млн грн, закуповують повні комплекти медзасобів для 89 машин швидкої допомоги.
— Використання інновацій для підвищення ефективності медичного обслуговування наблизить медичні послуги до європейських, — своєю чергою наголосив голова облради Віктор Овчарук і запевнив, що обласна рада і надалі сприятиме поліпшенню медичних послуг для краян.

Михайло ЛИСЕВИЧ.
Фото надано автором.