Прометейська конференція «Видатні постаті прометеїзму. Генрик Юзевський і його спадщина (до 125-ї річниці з дня народження)» відбулася нещодавно в Луцьку, в бібліотеці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Передувало цій науковій імпрезі богослужіння в кафедральному римсько-католицькому соборі Святих Апостолів Петра і Павла, під час якого вшанували колишнього волинського воєводу Генрика Юзевського.

 

На знімку:

 

колишній воєвода Волині,
випускник фізико-математичного факультету
Київського університету Святого Володимира
Генрик Юзевський.

 

В урочистому відкритті конференції взяли участь ректор СНУ імені Лесі Українки Ігор Коцан, директор Центру східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький, генеральний консул РП у Луцьку Вєслав Мазур, професор СНУ імені Лесі Українки Микола Кучерепа, координатор Інституту фундації східних студій, Надзвичайний та Повноважний Посол Польщі в Україні у 2005--2010 роках Яцек Ключковський, польський політик та історик, публіцист, колишній депутат Сейму РП Павел Коваль та інші.

 

На секційних засіданнях, зокрема, йшлося про діяльність Генрика Юзевського в уряді УНР, де він обіймав посаду заступника міністра внутрішніх справ. Чимало уваги доповідачі приділили його кар’єрі на Волині, ставленню українських і польських політичних сил до волинського воєводи, діяльності радянських спецслужб щодо прометейського руху, економічній ситуації на Волині в період, коли воєводством керував Юзевський. На конференції не обминули і питань тогочасних польсько-українських відносин, а також згадали про перші повоєнні спроби польсько-українського порозуміння.

 

ДОВІДКОВО

 

Генрик Ян Юзевський (6 серпня 1892 р., Київ -- 23 квітня 1981 р., Варшава) державний діяч II Речі Посполитої, художник, польський історик, міністр внутрішніх справ (1929--1930), волинський воєвода (1928--1929 i 1930--1938), лодзинський воєвода (1938--1939). У квітні 1920 року призначений заступником міністра внутрішніх справ в уряді Української Народної Республіки. Під час Польсько-радянської війни був членом уряду Симона Петлюри в Києві, а потім у Тарнові, де була розташована штаб-квартира уряду УНР. У повоєнні роки був репресований комуністичною владою тогочасної Польщі.

 

На Волині, наголошували доповідачі, Юзевський як воєвода проводив політику мирного співіснування українців і поляків. Вважав, що епіцентром порозуміння має бути саме Волинь. Стверджував, що український національний рух повинен стати перед альтернативою вибору між Польщею та СРСР. Юзевський був прихильником розвитку місцевого самоврядування та сконцентровував свої зусилля на збільшенні частки українців в органах місцевого самоврядування. У двомовних школах було запроваджено обов'язкове вивчення української мови. Воєвода підтримував також розбудову українських і польсько-українських громадських організацій. Серед його соратників було багато державних діячів УНР (зокрема, колишній ад'ютант Петлюри Степан Скрипник -- майбутній перший у незалежній Україні патріарх Української автокефальної православної церкви Мстислав). Після смерті керівника Польської держави Пілсудського позиції Юзевського на Волині почали слабнути. Противники закидали йому, що він нібито фаворизує українців.

 

 

-- Це була сьома з циклу щорічних прометейських сесій та перша прометейськa конференція, яка відбулася за межами Польщі, -- наголосив Ян Маліцький, підсумовуючи зустріч у Луцьку.

 

Прометейську конференцію в Луцьку організували Центр східноєвропейських досліджень Варшавського університету та СНУ імені Лесі Українки у співпраці з Генеральним консульством РП у Луцьку. Наукові дискусії супроводжували презентація українського перекладу книги спогадів волинського воєводи Генрика Юзевського «Замість щоденника», який побачив світ у Луцьку, та виставка в бібліотеці СНУ, присвячена діяльності політика.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото надано автором.

 

Волинська область.

 

Голос України