Традиційний тижневий огляд розпочнемо з повідомлення про те, що Нацбанк покращив прогноз зростання економіки України.
«Поліпшення перспектив зростання... пов’язане зі сприятливим впливом і внутрішніх, і зовнішніх факторів, що знаходило відображення в кращих результатах економічної активності більшості галузей у другому—третьому кварталах цього року, ніж очікувалося...» — ідеться в повідомленні прес-служби НБУ. З 1,6% до 2,2% — оце і всього росту?
Зате у 2018—2019 роках зростання ВВП прискориться до 3,2% і 3,5% відповідно. «Приватне споживання залишиться основним рушієм економічного зростання в ці роки завдяки підвищенню заробітних плат та пенсій, поліпшенню споживчих настроїв населення та активізації споживчого кредитування», — наголошують у НБУ. Важко сперечатися з такою поважною установою, але невже ж там — у НБУ — не бачать, що так зване підвищення заробітних плат та пенсій поки що спричинило лиш черговий виток подорожчання, а споживчі настрої населення, скажемо відверто, ніякі: від зарплати —до зарплати.
Стала відома вартість євроколії з Польщі до України на відрізку Львів — Рава-Руська — Варшава, а «Укрзалізниця» (УЗ) сподівається залучити до реалізації проекту інвесторів. Там підрахували, що загальна вартість такого проекту становитиме майже 50 мільйонів — скажімо так — умовних одиниць, через те, що одні джерела називають долари, другі — євро. Чого там на дрібниці розмінюватися?! Однак в УЗ застерігають, що існуючі обсяги перевезень пасажирів не забезпечать економічну окупність проекту, тому «Укрзалізниця» й повідомляє, що підтримує ініціативу Львівської обласної державної адміністрації з реалізації проекту, але за рахунок інвесторів або держбюджету.
В «Укрзалізниці» також повідомили, що різна ширина колії обумовлює необхідність у перестановці колісних пар рухомого складу або пересадці пасажирів, перевантаженні вантажів, що, в свою чергу, «створює незручності для користувачів залізничного транспорту і технологічні перешкоди в організації злагодженого перевізного процесу...». Коротше кажучи, таке враження, що на цьому етапі будівництво, за великим рахунком, нікому не потрібне. Чи ціну набивають?
І  насамкінець. Nestle, найбільша в світі компанія з виробництва харчових продуктів, оголосила про виведення з ланцюгів постачання яєць від курей, що утримуються в клітках. Згідно з заявою компанії, таке рішення прийняли під час переговорів з організацією Open Wing Alliance, що працює над поліпшенням умов утримання сільськогосподарських тварин у всьому світі. Нова політика стосуватиметься всіх брендів компанії, зокрема тих, що представлені в Україні: «Світоч» та «Торчин». Метою Nestlе є підвищення якості життя та сприяння здоровому майбутньому. Це включає в себе забезпечення гідних умов для тварин.
От би хтось так подбав про українців!

Підсумовував Віктор БОНДАР.