Пам’ятник Героям Небесної Сотні встановлять у Вінниці в лютому 2018-го на честь річниці Революції Гідності. Нарешті завершилась тривала дискусія щодо місця меморіальної композиції. Утім, дехто з опонентів продовжує висловлювати невдоволення. З приводу чого?
«Дерево Свободи» — так назвав свою скульптурну композицію на честь Героїв Майдану київський митець Борис Данилюк. Її макет двічі представляли у Вінниці. Уперше на зборах громадської організації «Родини Героїв Небесної Сотні». Учасники зібрання, що відбувалося в місті над Південним Бугом, схвально оцінили пропоновану композицію. Удруге — для активістів. Ось що розповів митець про свій задум «Голосу України».

На знімку: скульптор Борис Данилюк демонструє копію композиції «Дерево Свободи», що постане у Вінниці.

«Дерево Свободи» тягнеться до сонця

— В основі композиції, висота якої 5,5 метра, не постаті людей, не відтворення барикад, а дерево, — каже Борис Данилюк. — Вишня обрана неспроста. Це один із символів нашої землі. Її покручений стовбур схожий на долю України, нелегку, подекуди трагічну. Незважаючи на це, верхівка тягнеться до сонця. Так наша держава намагається знайти свій шлях до світлого майбутнього.
За словами співрозмовника, загиблі на Майдані — це люди із світлою, чистою душею, як пелюстки вишні. У композиції є 107 пелюсток з іменами. Стільки білого «цвіту» впало на Майдані. «Це тільки ті, кого встановили, — уточнює співрозмовник. — Бо рідні дотепер шукають зниклих у дні Революції Гідності».
Вишня Данилюка «проростає» з карти України — такою є підставка у пам’ятника. На ній позначено ті міста, звідки родом загиблі Герої. На таких точках зображено вишневі гілки з пелюстками цвіту і прізвищами.
— Зверніть увагу, що пелюсток на дереві значно більше, ніж тих, які облетіли. Багато білого цвіту символізує світлу перспективу і таке само майбутнє нашої держави і її громадян.
На макеті видно, як скульптурна композиція органічно вписується в територію Майдану Небесної Сотні. Здавалося б, іншого місця годі й шукати. З перших днів революції тут збиралися активісти. Звідси проводжали до Києва сміливців, які їхали захищати незалежність держави. Тут вінничани стояли навколішки біля труни першого загиблого земляка, молодого історика Максима Шимка. Міськрада дослухалася до думки активістів, змінила назву колишньої площі Театральної на Небесної Сотні, але...

Дуель пам’ятників

На цьому місці невдовзі після початку Революції Гідності активісти встановили погруддя Тараса Шевченка. З надією, що з часом тут з’явиться велична постать Кобзаря. Розмови про те, що у Вінниці має бути пам’ятник Тарасу, точаться з перших років незалежності держави. Декілька разів активісти оголошували збір коштів. Та це їм не вдалося. Закінчилося все тим, що виготовлення скульптурної композиції профінансувала влада. Її урочисто відкрили на честь 200-ї річниці з дня народження Шевченка на колишній Музейній площі. Тепер у неї інша назва — площа Шевченка. Незважаючи на це, окремі громадські організації продовжують наполягати, що Шевченко має бути там, де йому поставили погруддя, тобто на Майдані Небесної Сотні.
— Якби у Вінниці хотіли встановити пам’ятник Шевченку на колишній Театральній, нині Майдані Небесної Сотні, давно б це зробили, — переконаний голова благодійного фонду «Пам’яті Героїв Небесної Сотні» Андрій Павленко. 
Виготовлення погруддя Шевченка, що нині розміщується на Майдані, фінансував депутат міськради Володимир Базелюк. Після сесії він повідомив, що встановить його на подвір’ї однієї із шкіл міста. Однак з’ясувалося, що дискусія не завершена. Після сесії міськради один із активістів у соцмережах закликав не дати демонтувати скульптурне зображення Шевченка. Великий Кобзар, без сумніву, порозумівся б із нашими сучасниками — Героями Небесної Сотні.

Віктор СКРИПНИК.
Фото автора.

Вінниця.

 

ДУМКА МАТЕРІ ГЕРОЯ

— Ми сприймемо будь-яке рішення міської влади, — без роздумів відповіла Зоя Семенівна Шимко на запитання «Голосу України», де мав би бути пам’ятник Героям Майдану. — Звичайно, прикро буде, якщо визначать інше місце, але все одно погодимося. Дуже важливо вшанувати Героїв. Хотілося б встановити пам’ятник до лютого — чергової річниці Майдану. Знаю, що скульптор продовжує роботу щодня, навіть вночі працює. Запевняє, що встигне. А ось як влада розпорядиться...

 

ДУМКА ДЕПУТАТІВ МІСЬКРАДИ

На сесії Вінницької міськради після обговорення питання про визначення місця для пам’ятника Героям Небесної Сотні 48 депутатів із 5 погодилися з тим, що скульптура має бути на Майдані Небесної Сотні. За словами міського голови Сергія Моргунова, до міськради надійшло понад 20 звернень від громадських організацій та активістів із пропозицією підтримати встановлення пам’ятника загиблим майданівцям. «Цілком логічно, що його треба встановлювати на однойменному Майдані», — наголосив керівник громади Вінниці. Його думку підтримали переважна більшість депутатів.