3 листопада в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбулося урочисте нагородження переможців та лауреатів першого Всеукраїнського фотоконкурсу для творчої молоді «Країна змін». Відбір робіт серед півсотні учасників, яким виповнилося не більш як 25 років, завершився обранням чотирьох переможців головних призів та ще чотирьох лауреатів спецпремій. Фотографії 20 кращих молодих митців також представлено на окремій фотовиставці, яку можна буде протягом цілого року переглянути в стінах університету (Київ, пр. Маршала Тимошенка 13-Б, 1-й поверх).

Переможець конкурсу — студентка Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого Анна Трошина.

Одна з робіт переможниці Анни Трошиної.

Робота Ганни Постової.

Робота Артура Овсія.

Фотоконкурс «Країна змін» засновано як майданчик для творчого та професійного розвитку української молоді, якій цього року запропонували через фотографії розповісти, чим живе сучасна Україна. У роботах юних авторів знайшли відображення теми АТО, сирітства, урбаністики, життя українського села, взаємодії поколінь, розвитку молоді, країни загалом. Тут було й документальне фото, й арт-експерименти.
Головний приз конкурсу (премію у 2500 грн та символічну відзнаку «Щасливий об’єктив») виборола студентка Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого Анна Трошина. Вона представила серію світлин, яка оповідає про життя людей на щойно визволених територіях у зоні АТО.
Друге місце (премію у 1500 грн та відзнаку) отримала Ганна Постова з Одеси за пейзажні фотографії з тематикою моря та гір. Знімок з парою людей у жовтому та синьому плащах на кам’янистій дорозі в горах став своєрідною ілюстрацією до нашої країни, яка йде своїм непростим битим шляхом. Інша робота автора — чоловік у костюмі собаки-робота К-9 — стала головним плакатом та логотипом фотоконкурсу.
Третє місце в цьогорічному фотовідборі посіли одразу два конкурсанти. Грошові премії та альбоми фронтових фотографій Олександра Клименка з особистим підписом автора отримали колишній солдат морської піхоти Артур Овсій з Полтави, який показав зсередини життя та тренування своїх бойових побратимів, та Олена Горбова з Дублян на Львівщині зі знімками українського села, зокрема обіймами 95-річного дідуся зі своєю маленькою правнучкою.
Спеціальну премію «За кращий дитячий твір» отримала студентка 6-го курсу Університету Грінченка Анна Москальчук за добірку портретів дітей-сиріт. Ще дві спеціальні премії «За інноваційність» та іменна — від фотографа Володимира Шилова — дісталися фотомитцю-урбаністу зі Львова Сергію Смірнову. В його світлинах можна споглядати застиглі митті життя великого міста у новаторському та експериментальному стилі автора.
Крім цього, серед учасників відзначили роботу Валерія Гриші з Тетієва на Київщині — «Схід сонця над містом». Він здобув окрему премію глядацьких симпатій.
Організатори переконані, що фотоконкурс «Країна змін» стане майданчиком для реалізації не лише молодіжних фотопроектів, а й інших мистецьких та просвітницьких заходів. У його рамках уже відбувся майстер-клас з фотожурналістики від фотокореспондента газети «Голос Україна» Олександра Клименка, який також був одним зі співорганізаторів та членів журі конкурсу.
Окрім нього, до оргкомітету увійшли фотограф Володимир Шилов, журналіст та викладач Андрій Сніжко, медіаексперт Діана Дуцик, телеведуча та викладач Наталія Сопіт, фахівець з візуальних медіа та викладач Мар’яна Ангелова, громадський діяч Ігор Найда.
Ця ініціатива відбулася завдяки взаємодії Київського університету імені Бориса Грінченка, Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого, Всеукраїнської інноваційної платформи «Сходи в Майбутнє», Міжнародної спеціалізованої фармацевтичної корпорації «Юрія-Фарм», ГО «Детектор медіа», газети Верховної ради України «Голос України», Науково-методичного центру тележурналістики «АстудіЯ», ГО «Фундація Тамари Коломієць «НОВОТВІР», суспільно-політичного видання «Грінченко-інформ».

Андрій СНІЖКО, Маргарита ТИМОФЄЄНКО.