Чого тільки не вигадають колеги-журналісти у пошукові влучних метафор і вдалих порівнянь. От знову переймаються: скільки літрів борщу можна зварити на додаткові кошти, отримані після підвищення пенсій. Намагаються порівняти нові пенсії з вартістю борщового набору, стверджуючи, що завдяки новим законодавчим нормам у пенсіонерів з’явилася можливість поліпшити забезпечення продуктами. Питання: наскільки? Наводять приклади, мовляв, стандартна п’ятилітрова каструля борщу (уявляєте пенсіонера в обіймах з тією каструлею?!) коштує в середньому 98 гривень. При цьому 47 відсотків з усіх пенсіонерів, яких торкнулося підвищення пенсій, отримали доплату в розмірі до 200 гривень. З них 32 відсотки зможуть за ці гроші приготувати собі 1,5 каструлі борщу додатково, а решта — до двох.


Але не цитуватимемо далі через те, що всі ці псевдонаукові розрахунки втратили свою актуальність ще тієї миті, коли були написані. Адже ціни, якими оперують автори, не стоять на місці, а невпинно деруться угору. І зверніть увагу на цікаву закономірність: пенсії підвищили далеко не всім, а подорожчання зачепило кожного!


Інше видання переймається, що буде з цінами на продукти, стверджуючи, що експерти прогнозують стабілізацію цін на овочі та фрукти у зв’язку із закінченням піку виробництва. На ринку м’яса можливі коливання в межах 3—5 відсотків. Шкода, про сало жодного слова, от воно й подорожчало з початку року на 75 відсотків!


Ще новина: в Україні змінилися правила оплати комунальних послуг. Як зазначив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, новий Закон України «Про житлово-комунальні послуги» містить чітке розмежування обов’язків та прав споживачів і постачальників послуг у сфері комунального господарства. Згідно з його положеннями, споживач має право вимагати зменшення вартості житлово-комунальних послуг, якщо вони не надаються в повному обсязі, мають низьку якість чи взагалі такі послуги відсутні. Зауважимо, що споживач і раніше мав на це право, от тільки хто його слухав?! Далі. Якщо такі порушення справді є, то постачальник ЖКП має самостійно(???) здійснити всі розрахунки та знизити вартість послуг за той час, коли їхня якість була незадовільною. (Ну, як малі діти! Спимо і бачимо, як Ахметов разом із Фірташем наказують своїм підлеглим: «Ви ж глядіть, якісні послуги надавайте, а то доведеться гроші повертати!..»)


Окрім того, законом передбачаються й обов’язки отримувача послуг. Так, споживачу за несвоєчасну оплату ЖКП нараховуватиметься пеня. Її розмір прописується в договорі з постачальником ЖКП, проте пеня не може перевищувати 0,01 відсотка суми заборгованості за кожен день прострочення оплати. Також споживач має право платити за ЖКП авансом, що також фіксується у договорі. Закон про житлово-комунальні послуги вже почав діяти, а положення про нарахування пені набере чинності 1 січня 2019 року.


Мало не забули: стипендії українських студентів підвищили на 18 відсотків. Про це сказав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Він зазначив, що йдеться про академічні й соціальні стипендії. Цікаво, на скільки каструль борщу вистачить?


Підсумовував Віктор БОНДАР.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.