Тернопільський Центр розвитку місцевого самоврядування кілька місяців тому почав системну роботу із впровадження міжмуніципального співробітництва громад області. Передбачається цілий комплекс завдань: навчальні семінари і тренінги, підготовка локальних нормативів, надання аналітичних рекомендацій Тернопільській обласній державній адміністрації та обласній раді, підготовка програми і пропозицій сесії обласної ради, навчальні поїздки в Полтавську область тощо.

Днями Центр розпочав послідовну роботу щодо реальних пошуків і впровадження міжмуніципального співробітництва безпосередньо у громадах. Перші прагнуть співпрацювати Теребовлянське, Микулинецьке та Іванівське територіальні об’єднання. Ймовірно, до них приєднається Золотниківська громада. Керівники цих рад зібралися в Теребовлянській міській раді. Вони обмінялися думками щодо своїх потреб та можливостей і вирішили почати збір інформації та готувати проекти договорів.
Є сподівання, що незабаром в області з’являться перші проекти міжмуніципального співробітництва та відповідні договори між громадами. Бо на цей момент Тернопільщина одна з небагатьох областей, яка ще не має жодного проекту співпраці територіальних громад. Є всі підстави сподіватися на вихід із «мертвої зони» ще цього року.
За тиждень група голів і заступників голів рад об’єднаних громад завітає з робочою поїздкою до Польщі, де вивчатиме досвід наших зарубіжних партнерів і колег.

Михайло ЛИСЕВИЧ.

Тернопільська область.