У зіткненнях під час протестів у центрі Києва взимку 2014 року загинули 78 учасників Євромайдану, понад дві тисячі зазнали травм різної тяжкості. Таку інформацію днями на брифінгу повідомив заступник начальника Головного слідчого управління — начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк. За його словами, постраждали понад 2 тис. протестувальників, 1800 визнано потерпілими.
«278 осіб дістали тяжкі та середньої тяжкості тілесні ушкодження. Забезпечується розслідування 3403 епізодів злочинної протидії протестним акціям», — повідомив С. Горбатюк.
Він також додав, що під час Революції Гідності постраждали й правоохоронці. «Розслідуються факти злочинів стосовно міліціонерів — 13 убивств і понад 650 випадків отримання ними тілесних ушкоджень», — зазначив він.
За його словами, придушення протестів здійснювалося в рамках дій злочинної організації, створеної екс-президентом Віктором Януковичем і тодішнім керівництвом силових структур. «Щодо силової протидії відкрито 14 кримінальних проваджень, 21 особі оголошено про підозру, 11 з них перебувають у розшуку, 8 справ вже передано до суду. Зокрема, за останній рік оголосили про підозру трьом екс-«беркутівцям»: одна справа вже у суді, стосовно інших двох завершується розслідування. Щодо подій 1 грудня на Банковій: відкрито 7 кримінальних проваджень, 11 особам повідомлено про підозру, 6 осіб перебувають у розшуку, а до суду спрямовано 4 справи. Також вже ухвалено один обвинувальний вирок — стосовно екс-заступника командира роти «Беркуту» Київської області. Про події 10 грудня: відкрито 6 кримінальних проваджень, про підозру оголошено 8 особам, 6 з них у розшуку, 2 справи скеровані до суду. Щодо «Кривавої водохрещі» на Грушевського: відкрито 17 кримінальних проваджень, про підозру оголошено 26 особам, 10 з яких розшукуються. 9 обвинувальних актів спрямовано до суду, вже постановлено 8 обвинувальних вироків стосовно 9 осіб», — підсумував він.