Заснувати премії та іменні відзнаки Героїв Майдану, створити відкритий музей пам’яті загиблих — таку пропозицію внесла мати учасника Революції Гідності вінничанина Максима Шимка Зоя Семенівна.

На знімку: мати загиблого на Майдані Максима Шимка Зоя Семенівна.

Про це вона повідомила під час зустрічі із заступником голови Вінницької обласної ради Михайлом Кременюком, головою постійної комісії облради з питань учасників АТО, бойових дій, Революції Гідності, волонтерського руху та зв’язків з громадськістю Олексієм Бородієм, представниками облдержадміністрації. «У наш час більше уваги приділяється тим, хто захищає країну на Донбасі, членам їхніх сімей, і менше йдеться про тих, хто поліг на столичному Майдані, — зазначила Зоя Семенівна, координатор ГО «Родина Героїв Небесної Сотні». — Маємо виховувати молодь на прикладах молодих. Адже на Майдані державу захищала    здебільшого молодь. Якби не було Героїв Революції, уже не було б незалежної України». Жінка висловилася за системний підхід у проведенні патріотичних заходів на честь Героїв Майдану.
Життя її сина обірвала куля снайпера 20 лютого 2014-го. На честь Максима Шимка організовують фестиваль учнівської молоді «Козацька держава — наша гордість і слава». Захід уже став традиційним. Його проводять у Немирівському районі, де свого часу Максим навчався у школі села Байраківка. На будівлі школи встановлено пам’ятну дошку на його честь. 21 жовтня нинішнього року, у день народження Героя, у Вінниці відбувся лицарський турнір команд історичної реконструкції з низки міст держави. Максим був учасником одного з таких клубів — «Білий вовк», щороку брав участь у фестивалях. Друзі згадували про це перед початком турніру.
На столичному Майдані Вінниччина втратила ще двох своїх представників — Леоніда Полянського та Валерія Брезденюка. Обидва були з міста залізничників — Жмеринки. Леонід працював на залізниці, Валерій займався підприємницькою справою й малював картини у незвичній техніці.

Віктор СКРИПНИК.
Фото надано автором.

Вінницька область.