Працівникам дошкільних закладів «ввічливо пропонують» піти у відпустку за власний рахунок. На це поскаржилися читачі «Голосу України».

«Якщо вчителям істотно підвищили зарплату й уже третю премію на рік збираються виплачувати, то нас зробили людьми другого сорту», — розповідає Юлія Дениско. Вона працює вихователем у садку «Калинонька», що в селі Полиці Володимирецького району Рівненської області й очолює місцевий профком. «Маю другу категорію, 14 років стажу. Отримую 3,5 тисячі гривень на руки. Це вже з доплатами. Помічник вихователя (нянечка) має приблизно дві тисячі сімсот. Молодий вихователь, що прийшов після університету,  — дві з половиною тисячі».
До того ж у листопаді почали «ввічливо просити» піти на тиждень-два у відпустку за власний рахунок, каже моя співрозмовниця. Мовляв, у бюджеті до кінця року не вистачає коштів на зарплати. «Пізніше попросили трохи зачекати, можливо, до Нового року якісь кошти з’являться. Так це чи ні, ми не знаємо, — обурюється Юлія Дениско. — Але терпіти більше несила!»
Умови праці в переповненому садку не з легких: 103 дитини, 4 групи. У молодшій — 24 вихованці, хоча за нормативами має бути лише 15. Працюють дві інклюзивні групи, в яких діткам з особливими потребами допомагають два асистенти вихователя, які прийшли у квітні та вересні. «На асистентів коштів у фонді оплати праці не передбачено. Вони отримують зарплату за рахунок ресурсів, які вдається зекономити на інших працівниках садка», — зазначає Юлія Дениско.
На дошкільні заклади грошей у місцевих бюджетах, обтяжених новими видатками, вистачає не завжди. Неприємності почалися відтоді, як поточного року на тлі істотного підвищення учительських зарплат утримання навчальних закладів передали місцевій скарбниці. Освітня субвенція з державного бюджету, з якої фінансують державні та комунальні заклади, тепер спрямовується лише на заробітну плату педагогам. Раніше з неї фінансували усі поточні видатки — насамперед захищені статті, тобто заробітні плати педагогічних та непедагогічних працівників, оплату комунальних послуг та харчування. Цьогоріч утримувати приміщення шкіл та технічний персонал доводиться коштом місцевих бюджетів. Розділені на «білі» і «чорні» трудові колективи тепер отримують зарплату по-різному. Вчителі задоволені. Бібліотекарі, прибиральниці та інший техперсонал обурені, бо позбулися доплат, які мали раніше.
На затримку з виплатою зарплат у соцмережах поскаржилася шкільний бібліотекар із села Оженин Острозького району Світлана Бендюк. Про це повідомляє сайт місцевого «Радіо Трек». «Ось уже друга половина листопада, а ми отримали лише 11% зарплати за жовтень, — каже Світлани Бендюк. — І це при тому, що на останній сесії райради «пролунав звіт про виконання бюджету за 9 місяців 2017 року і, виявляється, є не тільки істотне (100%) перевиконання бюджету, а й великі дотації вирівнювання бюджету від держави». За її словами, з бібліотекарів зняли доплату — 50% до посадового окладу за шкідливі умови праці. Натомість залишили доплату в розмірі 1%, а це лише 30 грн, що жінка вважає знущанням.
Так само кваліфікують дії чиновників і в садку «Калинонька», де працює Юлія Дениско. З Нового року вихователям замість 20 відсотків доплати за престижність праці залишили десять. А обслуговувальний персонал позбувся допомоги на оздоровлення, яку раніше виплачували раз на рік усім співробітникам дитсадка. «Фактично скасовано гарантії, які були передбачені 57 статтею старого закону «Про освіту»: матеріальну допомогу на оздоровлення, щорічну винагроду за сумлінну працю та індексацію зарплати з урахуванням рівня інфляції, — пояснює Ю. Дениско. — Якщо в районному бюджеті немає коштів, то й доплат немає».
Нагадаємо, що з 1 січня цього року ставки шкільних вчителів підняли на два тарифні розряди. Вихователів дитсадків мали «просунути» по тарифній сітці вгору лише з 1 вересня. Проте за бажанням місцевої влади цю подію можна було пришвидшити.
Вихователі ще в січні звернулися до Володимирецької РДА та районної ради з проханням зберегти їм доплати в повному обсязі та із січня підняти оклади працівників дитсадка на два тарифні розряди. І почули у відповідь: район дотаційний, тож коштів на це немає.
З вересня вихователям підняли зарплату, тепер вони отримують стільки ж, скільки обслуговуючий персонал садка. «А тепер нам ще й пропонують відпочити за власний рахунок, — розповідає Юлія Дениско. — Люди кажуть, що готові на крайні заходи. Втрачати нічого, адже на мізерну зарплату ми не можемо прогодувати сім’ї». З листом на захист своїх прав колектив хоче звернутися до Президента.

Анна ЛУКАНСЬКА.

 

КОМЕНТАР

«За законом керівництво не має права примушувати людину без її згоди піти у відпустку без збереження зарплати, — нагадує заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України Сергій Романюк. — Але така ситуація, на жаль, — типова для нашої країни. Адже внаслідок непродуманої, непрорахованої бюджетної політики восени утворилася чимала заборгованість із виплати зарплат.
Місцеві бюджети не можуть впоратися з додатковим навантаженням. З 2017 року з місцевої скарбниці утримують загальноосвітні навчальні заклади та виплачують зарплату технічному персоналу шкіл. Нагадаю: торік їм віддали профтехосвіту. Наступного року на плечі місцевої влади перекладуть ще й фінансування технікумів і коледжів. Це може спричинити справжній колапс галузі! Фактично місцева влада дістала додаткові обов’язки, та не отримала належних ресурсів на їх виконання.
На адресу нашої профспілки надійшло звернення від освітян Воловецького району Закарпатської області, які просять вирішити питання додаткового фінансування: працівникам садків і технічному персоналу шкіл до кінця року на зарплати не вистачає 6,9 млн грн. Станом на 17.11.2017 року в садках три місяці не виплачували зарплату. Заборгували її також 1785 працівникам закладів освіти у Міжгірському районі, 732 — у Хустському (на загальну суму 5,6 млн грн). Схожі проблеми й у Тячівському районі на Закарпатті. Є заборгованість із заробітних плат і в сусідній Івано-Франківській області.
Коли ухвалювали Державний бюджет на 2017 рік, ми попереджали, що на оплату праці до кінця року не вистачить понад 7 млрд грн. При внесенні доповнень до державного кошторису це питання не було вирішено.
Ще однією проблемою є зрівнялівка в оплаті праці: внаслідок підняття мінімальної зарплати цього року було частково знівельовано різницю в окладах між тими, хто виконує просту й кваліфіковану працю. Так, сторож у дитячому садку отримує майже стільки само, як вихователька з вищою освітою. Це просто неприпустимо. З такою політикою скоро нікому буде виховувати наших дітей і впроваджувати задекларовану освітню реформу».