На Київщині стартував пілотний проект із роздільного збирання побутових відходів, презентація якого днями відбулася у Вишгородській міській раді.

 

Позначення на спеціальних контейнерах для збору твердих побутових відходів, зокрема упаковки.

 

Вивезення твердих побутових відходів, зібраних у спеціальні контейнери

 

Голова правління УКРПЕК Володимир Слабий презентує пілотний проект із роздільного збирання побутових відходів у м. Вишгород

 

Голова Вишгородської міської ради Олексій Момот перераховує вигоди від запровадження роздільного збирання сміття

 

Працює сортувальна лінія на Бучацькій станції

 

Сортувальна станція МПП «Рада» у м. Буча 

 

Генеральний директор ВЕО «Укрвторма» Петро Семко відповідає на запитання журналістів про утилізацію відходів та роботу МПП «Рада», одним із засновників якого він є

Фото надане прес-службою УКРПЕК.

Реалізація ініціативи Української пакувально-екологічної коаліції (УКРПЕК), членами якої є 14 найпотужніших українських підприємств, що займаються виробництвом/імпортом упаковки та товарів в упаковці, стала можливою після підписання Меморандуму про співпрацю між нею та Вишгородською міською радою. Учасниками проекту також є споживачі, інвестори, Комунальне підприємство «Керуюча компанія» та МПП «Рада».


За проектом, у Вишгороді поряд зі звичними сміттєвими баками встановили 87 яскраво-жовтих контейнерів зі спеціальними позначками, куди мешканцям пропонують викидати тверді побутові відходи, зокрема упаковку: скляну тару, ПЕТ (пластикові пляшки, каністри і тару з-під мийних засобів, окрім пестицидів), поліетиленову плівку, жерстяні банки, алюмінієві банки з-під напоїв, пінопласт, папір та картон, упаковку з-під напоїв (молока, соків тощо). Інше сміття, як і раніше, потрібно складати у загальний контейнер.


Про деталі міського нововведення вишгородці дізналися зі спеціальних буклетів, вкинутих організаторами у кожну поштову скриньку, а також під час попередньої інформаційно-освітньої кампанії, проведеної зокрема у школах і навіть дитячих садках.


До кінця поточного року планується встановлення такої ж кількості окремих контейнерів для збору склотари, а в майбутньому передбачено розширення кількості сортувальних фракцій. Про збір скла за кольорами та макулатури за окремими її видами, як в Європі, поки що не йдеться, але щодо батарейок, ламп різної модифікації плани є.


Схема проекту проста і прозора так само, як і фінансове її підґрунтя, стверджує голова правління УКРПЕК Володимир Слабий: «Коаліція повністю забезпечує фінансування інфраструктури збирання (закуповує спеціальні контейнери), вивезення на сортувальну станцію у м. Буча для подальшої диференціації відходів упаковки, транспортування на переробні підприємства, а також організовує проведення освітньої та інформаційної кампанії серед населення. Натомість отримує право власності на відходи упаковки, що були зібрані у відповідні контейнери».


Тож населення, витративши мінімум зусиль і часу на первинне сортування вдома, позбувається сміття і не платить окремо за його вивезення. При цьому — дбає про екологію. Адже повторна переробка твердих побутових відходів, 96 відсотків яких нині вивозиться на захоронення, зменшує навантаження на сміттєзвалища, котрих у країні, за різними підрахунками, до 10 тисяч офіційних та майже 30 тисяч неофіційних. Окрім того, переробка відходів є економічно доцільною, бо зберігає значну кількість енергії та природних ресурсів.


Наскільки ефективними виявляться зусилля учасників проекту, буде зрозуміло вже за кілька місяців. Але в один голос вони стверджують: велика складова успіху залежить від широкої роз’яснювальної роботи серед споживачів.