Відоме на всю Україну завдяки покладам сірки та мінеральної води селище Шкло (в якому проживають майже сім тисяч мешканців) розташоване неподалік Львова в Яворівському районі. Воно одне з найстаріших його населених пунктів. Перша згадка припадає на 1380 рік. А загадкова назва пов’язана з іменням річки, яку тогочасні жителі завдяки чистій воді називали Шкло. Славиться селище місцевою мінеральною водою, яка аналогічна трускавецькій та «Нафтусі».

Голова Шклівської селищної ради Володимир Лаба (на знімку) — колишній вчитель місцевої школи, де працював майже чверть століття, тепер випробовує себе у новій ролі. І, схоже, це йому вдається протягом другої каденції. Зроблено, справді, чимало. На третині вулиць облаштовано освітлення, закладено п’ять кілометрів водогону, відремонтовано каналізаційний колектор, побудовано п’ять дитячих майданчиків, установлено пам’ятник на честь Героїв Небесної Сотні, побудовано стадіон вартістю 200 тисяч гривень, на якому цьогоріч святкували День селища.
Відзначили достойно! Навіть дощ не завадив. А концерту місцевих артистів позаздрили б зірки естради. Заїзди дівчаток-вершниць на породистих конях, спортивні змагання, смачна грибна юшка, шашлики, здається, не залишили байдужих. Від виробів місцевих ремісників всі були у захваті!
Але у Шклі є й свої проблеми...
Тут досі, маючи 500 дошкільнят, змушені возити їх на чималу відстань у дитячі садки інших населених пунктів, переповнюючи ті заклади. Невже чималеньке селище та ще й з такою кількістю малечі не заслуговує на власний дитсадок! Селищний голова розповідає, що ще торік Львівським державним підприємством «Укрдержбудекспертиза» розроблено документацію для майбутнього дитячого дошкільного закладу, виділено земельну ділянку і частково оплачено підготовку до його будівництва. Після всього цього питання... забуксувало. Звертався Володимир Лаба і до народного депутата України Володимира Парасюка, і до голови постійної комісії з питань бюджету і соціального розвитку Львівської облради Олега Домчака, який повідомив: «...за дорученням голови облради комісія розглянула звернення народного депутата Верховної Ради В. Парасюка щодо будівництва дитсадка і в подальшому розгляне можливість його фінансування...». Але, на жаль, дитсадок і досі там... у паперах...
Простіше, мабуть, перелічити до кого тільки не звертався Володимир Петрович і з другим нагальним питанням. А саме — про проведення ремонтних робіт автошляху Новояворівськ — Шкло, одна із ділянок якого протяжністю понад два кілометри взагалі не проїзна. Це викликає соціальне напруження та постійні нарікання місцевих жителів і людей, що приїздять на відпочинок у санаторій.
Як роз’яснили у службі автодоріг у Львівській області, вищезгадана ділянка не увійшла до переліку об’єктів поточного ремонту автодоріг загального користування.
Єдина надія у голови Шклівської селищної ради Володимира Лаби на те, що прочитають про проблеми селища відповідальні люди. Дивись — і закипить робота...

Володимир БІЛЕНКО,
член Спілки журналістів України, академік.