Горох став досить експортною культурою для України. Його вирощують дедалі більше. Так, у 2017/18 маркетинговому році вал перевищив 1,1 млн тонн, а експортний потенціал — майже 800 тис. тонн. Основний покупець — Індія, зазначив аналітик «АПК-Інформ» Андрій Купченко на конференції «Експорт зерна з України», що відбулася  у Києві. Обсяги поставок у цю країну на початку сезону суттєво збільшилися.

У липні—вересні загалом експортовано 310 тис. тонн нашого гороху. Приріст на 35 відсотків до відповідного періоду 2016—2017 рр. Зокрема, в Індію його пішло майже 139 тисяч тонн.

Чому в останні роки господарства сіють значно більше гороху? Керівник спілки «Борошномели України» (організація об’єднує виробників борошна та інших продуктів переробки зерна) Родіон Рибчинський вважає: таку тенденцію спричинили не лише дедалі більший попит на цю бобову культуру на світовому ринку, а й високі ціни на мінеральні добрива.
— Подорожчали азотні добрива, — пояснює він, — відповідно, господарники взялися природним шляхом насичувати азотом грунт — за допомогою бульбочкових бактерій, які сконцентровані на корінні гороху. Суто агротехнічний прийом. Збіглися два моменти. З одного боку — здорожчання добрив, з другого — попит на горох на зовнішніх ринках.

Галина КВІТКА.
Джерело: ІА «АПК-Інформ».