У Дунаєвецькому районі на Хмельниччині почала працювати перша в Україні мережа добровільної пожежної охорони, яка охоплює 38 сіл. Це стало можливим завдяки програмі Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні». На її реалізацію було виділено 2,6 мільйона гривень. За ці кошти в районі купили 38 помп та автопричепів з бочками для води, понад сотню пожежних рукавів та вогнегасників, захисний одяг і каски для добровольців.

Новостворені пожежні формування працюватимуть за європейським зразком — на безоплатній основі і першими захищатимуть свої громади від пожеж. Від початку реалізації цього проекту в районі відібрали і провели навчання кандидатів у лави добровольців, підготували приміщення для пунктів пожежної охорони, а також придбали необхідне обладнання.
Тепер 114 добровольців присягнули громадам і пообіцяли стати надійним захисним щитом. А фахівці ДСНС і надалі навчатимуть сільських колег та допомагатимуть їм. Самі ж вогнеборці-добровольці кажуть, що раніше їм доводилося приборкувати вогонь практично голими руками, тепер же мають надійний захисний одяг і зможуть використовувати професійне обладнання. До того ж кожен доброволець застрахований.

Фото надане прес-службою ГУ ДСНС.