Шостого грудня у Мелітополі відкрився соціальний гуртожиток. 27 переселенців із Донецької та Луганської областей отримали ключі від нового житла. Це уже другий соціальний гуртожиток для переселенців, відремонтований Українським фондом соціальних інвестицій за грантові кошти уряду Німеччини.

На знімку: Надія та Андрій Горденки — переселенці з Донецька.

Фото  надано Українським фондом соціальних інвестицій.

— Гуртожитки, в яких сьогодні уже проживають 39 переселенців, раніше були нежитловим фондом. Завдяки грантовим коштам уряду Німеччини та підтримці місцевої влади вдалося розпочати ремонтні роботи, а будівлі перевести у житловий фонд, — розповідає Андрій Лактіонов, виконавчий директор Українського фонду соціальних інвестицій. — Ми замінили покрівлю та вікна, утеплили перекриття, фасад, виконали оздоблювальні роботи і встановили нову систему опалення. В ці роботи вклали понад 3,2 млн грн, — додає він.
— Проблема житла для переселенців стоїть дуже гостро. Нині у місті понад п’ять тисяч переселенців. Ми шукали можливості залучити до створення житла для переселенців інвестора і радо розпочали партнерство з Українським фондом соціальних інвестицій. Перший соціальний гуртожиток у рамках нашої співпраці ми відкрили у серпні. Це уже другий, куди ми заселяємо переселенців, — розповідає Іван Федоров, заступник міського голови Мелітополя.
Кімнати у соціальному гуртожитку надані переселенцям безплатно.
— Я разом із дітьми та внуками переїхала в Мелітополь майже три роки тому. За цей час ми обжилися в місті, знайшли друзів та роботу. Сьогодні я та дочка отримали ключі від кімнат у соціальному гуртожитку і зможемо облаштувати своє житло, — розповідає Тетяна Клевакіна, переселенка з Авдіївки.
Представники Українського фонду соціальних інвестицій розповіли, що триває ремонт у ще одному гуртожитку, куди заселять переселенців у 2018-му. Підрядників відбирали на відкритому тендері згідно з регламентом закупівель Світового банку. До кінця 2018 року Український фонд соціальних інвестицій забезпечить житлом 770 переселенців, які проживають у Запорізькій, Харківській та Дніпропетровській областях та місті Львів.

Вл. інф.