* Справді «Біг-Мак» дешевший за «Олів’є»?
* Зате місячна мінімальна зарплата зросте!
* За такого курсу і 4100 — справжні копійки.

Минулого тижня Верховна Рада прийняла Державний бюджет на наступний рік. Не під ялинку навіть, а багато раніше! Вміють, коли хочуть?.. Посадовці кажуть, що пріоритетами Держбюджету-2018 стане зростання національної економіки та підвищення доходів населення, посилення обороноздатності країни, підтримка аграрного сектору та будівництва доріг, децентралізація та енергоефективність, розвиток людського капіталу: освіти, науки, медицини, культури. Одне слово — «Бюджет економічного зростання»!
Що ж до нового прожиткового мінімуму, встановленого урядом з 1 грудня цього року, то його вже підняли на кпини у соцмережах і кажуть, що тепер голодні наздоженуть голих і босих, адже це наші гроші весь час міняються і ціни ростуть залежно від державного устрою та курсу, а у них там усе стале й стабільне. І ціна «Біг-Мака» десятиліттями залишається майже незмінною, на відміну від нашого — та й чи нашого насправді — салату «Олів’є»!
Нагадаємо, за офіційним загальноприйнятим визначенням прожитковий мінімум — це вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження її здоров’я набору харчових продуктів, а також мінімального набору непродовольчих товарів та послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості. А якщо ще й додати, що прожитковий мінімум складається з фізіологічного та соціального елементів, то можна ставити крапку: боїмося, що сяк-так вдовольнивши перший, далі нам уже не буде про що говорити, оскільки на задоволення другого не залишиться коштів.
Тепер кожен пересічний співгромадянин може визначитися, чи досить йому суми аж у 1700 гривень, що її так великодушно призначили чиновники українцям, щоб ті задовольняли свої фізіологічні та соціальні потреби і ні у чім собі не відмовляли. Шкода, не передбачили чомусь достатніх коштів бодай на сплату тарифів та «комуналки», адже вони з настанням зими ростуть як на дріжджах, а із субсидіями, як знаємо, у державі сутужно...
Зате місячна мінімальна зарплата зросте! Вона, хваляться чиновники, згідно з Державним бюджетом України-2018 з 1 січня наступного року становитиме 3723 гривні у місячному розмірі, а у погодинному, кому цікаво, — 22,41 гривні. Все одно це, додамо, у 7—8 разів менше, ніж середня оплата праці у світі.
Отож, хоч би як нас переконували, що країна семимильними кроками наближається до економічної оази — і від закордонних інвесторів відбою скоро не буде, і середня зарплата от-от сягне свого піку, сувора реальність показує протилежне: підняли зарплату і підвищили пенсії — чекайте на стрибок цін. І вибратися з цього зачарованого кола нам поки що не вдається.
Причиною експерти називають падіння гривні останніми роками. І хоч законом передбачається, що «Кабінет Міністрів на основі моніторингу виконання Державного бюджету за підсумками І кварталу розгляне питання щодо можливості підвищення розміру мінімальної заробітної плати до 4100 грн не пізніше третього кварталу 2018 року...», навряд чи це істотно змінить баланс, адже вже сьогодні прогнозується курс долара США відносно гривні понад 30.
Змушені констатувати: нині в Україні — при переведенні в єдину валюту — найнижчі середні зарплати в Європі. Це видно з інфографіки, взятої нами з сайту texty. org. ua. Там дані щодо чистих зарплат, що їх співвітчизники отримують, як мовиться, на руки, переведені в євро. Мало втішного: Україна очолює рейтинг. І що ті, з великою натяжкою, 190 євро порівняно з чотирма тисячами у швейцарців. Скажемо по секрету, що ще вищі зарплати, ніж у Швейцарії, — у малесеньких Ліхтенштейну та Монако. Їх автори інфографіки не включили у таблицю, мабуть, щоб зайвий раз не травмувати співвітчизників. Радує те, що нам є куди рости і що долати. Тож заявлене економічне зростання на якийсь час доведеться відкласти?

Підсумовував Віктор БОНДАР.