«Найоборонюваніша» Росія, офіційні особи якої говорять про те, що їхня країна тільки «захищається» і не думає ні на кого нападати, розгорнула в Криму десантно-штурмовий батальйон (ДШБ) своїх повітряно-десантних військ. Це лише перший етап. До 2020 року на території півострова буде створено цілий десантно-штурмовий полк.

Перший батальйон розгорнуть у кримській Феодосії, це на сході Криму. Розгорнуть там, де раніше стояв підрозділ морської піхоти ВМС України, він один із небагатьох активно протистояв «зеленим чоловічкам», котрі прибули з «мирною місією» в Автономну Республіку Крим. Протистояв з останніх сил, так і не одержавши дозволу чи наказу від Міноборони України на застосування зброї. Хлопці трималися мужньо, але сили були нерівні. Майже весь особовий склад морпіхів виїхав на материкову частину України.
Російський десантно-штурмовий батальйон створено у складі 7-ї гвардійської десантної гірської штурмової дивізії, яка має «славні» традиції. За рішенням тодішнього радянського керівництва десантники брали участь у придушенні повстання в Угорщині в 1956 році та Празької весни у 1968 році, а також у 1988—1989 роках у придушенні протестів у Карабасі — ці події, у яких загинули кількасот осіб (за офіційним даними), увійшли в новітню історію як «чорний січень». З 1995 року дивізія брала участь у боях у Чечні, зокрема, у штурмі Грозного.
Управління, або штаб дивізії, розташоване в Новоросійську. Сама дивізія — дуже потужне бойове з’єднання, яке складається з кількох полків десантників, артилерійського і зенітно-ракетного полків, розвідбатальйону. Тепер до них додався й батальйон у Феодосії. Чому було обрано саме це місто? Річ у тім, що буквально за кілька кілометрів розташований сучасний військовий аеродром у селищі Кіровське, який до березня 2014 року використовувався українськими військовими, але був захоплений росіянами. Саме військовослужбовці цієї дивізії брали безпосередню участь у блокуванні українських військових частин на півострові.
«У мене дежавю, — пише один із користувачів соцмереж з Феодосії, — містом знову ходять «ввічливі люди», те саме екіпірування, яке ми бачили в лютому-березні 2014 року, коли керівництво Росії переконувало всіх, що це, мовляв, місцеве ополчення, що пізніше виявилося фейком, оскільки це регулярні російські війська».
І справді, жителі Криму, які пам’ятають події майже чотирирічної давнини, кажуть, що форма й амуніція на бійцях ті самі, що й були в 2014 році.
Батальйон ДШБ дислокується у Феодосії, але націлений він однозначно на адміністративний кордон, який проходить між Кримом і Херсонською областю. Кордон, який Росія вважає державним. Ми вже повідомляли, що в місті Джанкой, на півночі Кримського півострова, росіяни розгорнули полк штурмових вертольотів, які з досить значною періодичністю з’являються в повітряному просторі і на Чонгарському перешийку, і в районі Красноперекопська та Армянська — ці міста теж межують із Херсонщиною.
ДШБ у складі ВДВ — це наступальні війська. Вони не сидять в окопах, а призначені для закидання в тил противника й «наведення» там ладу, мається на увазі захоплення штабів, засобів комунікації, аеропортів, вокзалів, інших об’єктів інфраструктури, а також органів влади. У зв’язку із цим незрозуміло, яку стримувальну функцію вони можуть виконувати в Криму. Тут слова явно розходяться з ділом, оскільки на озброєння кримського батальйону поставлено найсучаснішу зброю, бронетехніку, засоби зв’язку, зенітно-ракетні комплекси і засоби розвідки. Усе це десантується чи то з літаків, чи то з вертольотів. Було б дивним припустити, що все це Росія висаджуватиме в себе у тилу.
У європейських структурах, а також у США неодноразово зазначали, що Росія перетворює Крим на сухопутний авіаносець. Днями в Європарламенті заявили, що РФ «мілітаризувала» Крим і Калінінград. Зокрема, зазначається, що Росія використовує Калінінградську область «для залякування країн Балтії», а Крим — як «бастіон протидії» на Чорному морі. І з цією оцінкою не можна не погодитися. Крим справді перетворюється знову, як це було в часи Радянського Союзу, на найпотужнішу військову базу на Причорномор’ї.

Євген КОЛИШЕВ.
Фото із соцмереж.

Феодосія — Крим.