23 травня 2019 року Одеська кіностудія відзначатиме 100-літній ювілей. Це — офіційний день народження кіностудії. А знімати кіно в місті на березі Чорного моря почали ще 1907-го.

Якби не Одеса — кіно могло не бути взагалі. Адже перші у світі кінокадри зняли не в Парижі, а в Одесі. Понад те, перший кінематограф — пристрій, який знімає фільми, — винайшов також одесит, Йосип Тимченко. От тільки цей винахід одесит, як іноді трапляється, не запатентував і трохи пізніше винахідниками кінематографа визнали французів братів Люм’єр.
В Одесі починав свою творчу діяльність видатний український кінорежисер, письменник-публіцист Олександр Довженко. Його першими фільмами були «Вася-реформатор» і «Ягідка кохання», а останнім, створеним на Одеській кіностудії, — «Арсенал» (1929 р.), який став хрестоматійною стрічкою, і сьогодні її вивчають усі кіновиші світу. У цьому фільмі знімався дуже популярний на той час актор Амвросій Бучма, пам’ятник йому встановлено на території студії.
До золотого фонду світового кінематографа Одеса увійшла фільмом Сергія Ейзенштейна «Броненосець «Потьомкін», який також знімали в Одесі. Кіносценаристами на студії працювали Юрій Олеша, Ісаак Бабель, Володимир Маяковський, Станіслав Радзинський, Юрій Яновський, Микола Бажан.
З 1938—1941 років кіностудія дістала офіційну назву: Одеська кіностудія художніх фільмів. Саме на Одеській студії, розташованій на самому березі Чорного моря, уперше у вітчизняному кінематографі було освоєно жанр мариністики. Вражали своєю пишнотою декорації фільму «Садко», які було збудовано в Одесі. У фільмі «Кораблі штурмують бастіони» комбіновані зйомки неймовірних морських баталій було виконано настільки реалістично, що вони просто вражали своєю правдивістю. Свої перші картини в Одесі знімали такі майстри кіно, як І. Перестіані, В. Строєва, В. Браун, Г. Рошаль, К. Юдин, М. Охлопков, І. Кавалерідзе та інші. На студії працював оператором Д. Демуцький. У роки Другої світової студію було евакуйовано до Ташкента, частково — в Алма-Ату. Одеські кінематографісти брали участь у роботі цих кіностудій. Зокрема, було створено такі чудові фільми, як «Два бійці», «Насреддін у Бухарі», «Людина № 217», «Я — чорноморець», у новелах для бойових кінозбірників.
На території студії, розташованій у центрі міста біля самісінького берега Чорного моря, на площі 6,5 гектара розмістилися три знімальні павільйони площею 600 кв. м, 432 кв. м і 240 кв. м. Є прекрасний натурний майданчик, офісні й виробничі приміщення, цех декоративно-технічних споруд, можливості якого дають змогу виготовляти декорації будь-якої складності і в павільйонних, і на натурних майданчиках.
За роки роботи на кіностудії збудовано понад 1500 декорацій до фільмів «В’язень замку Іф», «Д’Артаньян і три мушкетери», «Місце зустрічі змінити не можна», «Мандрівні зорі», «У пошуках капітана Гранта», «Данило, князь Галицький», «Десять негренят», «Зелений фургон».
На Одеській кіностудії є приватний венчурний фонд для фінансування проектів спільного виробництва в розмірі від 10 до 25 відсотків бюджету фільму. Студія відкрита для пропозицій щодо спільного виробництва, зокрема в обмін на права в країнах Східної Європи, СНД, Україні.
Економічна криза фактично зупинила виробництво кінофільмів в Одесі. Але за останні три роки на знімальних майданчиках кіностудії відновилися зйомки вітчизняного кіно.
На Одеській кіностудії почалися зйомки повнометражного історичного фільму. Робоча назва картини — «Таємниця старого хронометра». Кінострічка розповість про події в Одесі, які відбувалися наприкінці XIX — на початку XX століття. Картину знімають за мотивами історико-біографічного роману Сергія Гавриленка «Людина з Преображенської».
У книжці описано життя відомого механіка і вченого Йосипа Тимченка. У фільмі покажуть детективну історію з його винаходом, картини, пов’язані з кіностудією. Крім того, глядач побачить знамениту акторку Віру Холодну. Кінострічка також присвячена 100-літньому ювілею Одеської кіностудії. Його відзначать через два роки, але актори готують подарунок заздалегідь.
На зйомки кінофільму «Пам’ять сонця» виділено кошти з державного бюджету України (вперше за 20 років). Тривають зйомки короткометражних фільмів. Оголошено конкурс сценаріїв майбутніх фільмів, знову відкрито акторський відділ.
Одне слово, в Одесі знімають кіно, а отже, на глядачів чекають дивовижні зустрічі з популярними акторами, з цікавими історіями та пригодами.

Підготував В’ячеслав ВОРОНКОВ.