Не хочемо, щоб у лісі безжалісно вирубувались смерічки, благаємо долучитися до порятунку вічнозелених фей! — закликають юні вихованці громадської організації «Міжнародна академія літератури і журналістики», що у Міжгірському районі на Закарпатті. Виявляється, це зовсім не складно. Просто слід започаткувати нову традицію — заборонити масову вирубку дерев.
У державному природоохоронному парку «Синевир» було вирощено триста смерічок, які природоохоронці урочисто вручили кожному учаснику Міжнародного фестивалю юних талантів «Рекітське сузір’я». Смерічки підростають, а на Новий рік, ласкаво посміхаючись на підвіконні, тішать своєю надзвичайною красою і казковою ніжністю. Хочете — прикрасьте їх, почепіть на гілочки мініатюрні іграшки. І борони вас Боже, не йдіть у ліс із сокирами і бензопилами — не вирубуйте задля тимчасової насолоди.
Адже не буває радості від смерті! У свої оселі, школи, громадські заклади, розкішні палаци та на площі ми приносимо мертві дерева, прикрашаємо їх, влаштовуємо новорічні забави. Скільки грошей викидається на вітер!
 Та хіба не можна прикрасити новорічну ялинку в міському парку, на шкільному подвір’ї чи біля дитячого садочка. Дбайливі господарі так зазвичай і роблять. Вони вже давно посадили у визначених місцях ялинки, дбайливо доглядають за ними і кожного року влаштовують біля них казкові дійства. А радіють від того і дорослі, і діти, а зелені феї віддячують доброчинцям за опіку й ласку.
Після Новорічних свят на кожному смітнику валяються викинуті... красуні-смерічки. Вони вже нікому не потрібні. Ганебне явище повторюється щороку!
Спочатку якісь негідники нищать наші ліси, набиваючи свої кишені від продажу деревини, а потім ми дивуємося — чому у нас ерозія грунтів і мілководні річки? Байдуже спостерігаємо, як висихають водойми й криниці, зсуваються ґрунти, частішають буревії, паводки тощо! Ясна річ, тривати далі таке не може. Разом треба наводити лад у рідній Україні — рятувати від неминучої смерті смерічки, боротися за чисте довкілля. Вже давно прийшов час на законодавчому рівні заборонити масове знищення хвойних дерев.
А юні вихованці ГО «Міжнародна академія літератури і журналістики» виявили чудову ініціативу — провести наступний ХІV Міжнародний фестиваль юних талантів «Рекітське сузір’я» під гаслом: «Чисте довкілля — багата Україна!». Одним із головних напрямів своєї діяльності вважають порятунок від знищення хвойних дерев, які гинуть напередодні Новорічних свят.

Василь ТАРЧИНЕЦЬ,
письменник, 
заслужений журналіст України.