Ченці Свято-Дмитрівського чоловічого монастиря, що на Сумщині, показують приклад ведення органічного землеробства. Свята обитель знаходиться у Краснопільському районі. Там вирощують овочі та ягоди на теплих грядках, не використовуючи «хімії». А щоб знімати ще багатші врожаї, вирішили розводити каліфорнійських черв’яків.

Міні-ферма, на якій живуть черв’яки, це — справжня фабрика із виробництва гумусу. Процес відбувається у буртах, де земля перемішується із рештками органічних відходів, залишками їжі та схожими складовими. Наступного року в монастирі сподіваються щомісяця отримувати не менш як п’ять тонн гумусу.

Через інтенсивне землеробство українські чорноземи катастрофічно швидко втрачають гумус, і це стало сьогодні серйозною агроекологічною проблемою. У природних умовах, аби вміст гумусу у грунті підвищився на відсоток, землю треба не орати 200 — 300 років.