До цієї акції готові приєднатись і їхні батьки. Критична ситуація склалась у Лозичанській ЗОШ I-II ступеня, що у Шепетівському районі на Хмельниччині. Ініціативна група батьків навіть подала заяву до голови і депутатів Судилківської сільської ради, на території якої розташований навчальний заклад, про те, що вони розпочнуть масову голодовку, якщо діти не зможуть завершити цей навчальний рік у своїй школі.

Конфлікт розпочався після того, як наприкінці минулого навчального року депутати сільради ухвалили рішення про переведення дітей на навчання із сільської до опорної школи в Судилкові. Натомість у селі залишити лише філію опорного навчального закладу із молодшими класами. Такий крок значною мірою можна пояснити бажанням місцевої влади зекономити кошти. Адже саме навколо Судилкова об'єдналися ще шість сільських рад, утворивши об'єднану територіальну громаду. У Судилкові намагаються мислити раціонально і економити кошти, зокрема, освітянські. Для цього і запропонували сконцентрувати витрати на більшій школі і не розпорошувати гроші по невеликих сільських. Але з цим ніяк не погоджуються у Лозичанській.

Перед початком навчального року батьки звернулись до Шепетівського міськрайонного суду, оскаржуючи рішення сільради про реорганізацію їхньої школи. Тоді суд виніс рішення на користь батьків, і перший дзвінок традиційно продзвенів у лозичанській школі. Але на цьому протистояння влади і школярів та їхніх батьків не закінчилося.

Сільська рада Судилківської ОТГ вирішила настояти на своєму і звернулась із апеляційною заявою до Вінницького апеляційного суду. Нещодавно було винесене рішення у справі, і воно протилежне попередньому. Школа має бути реформована, а діти, не чекаючи нового навчального року, мають перейти вже після зимових канікул до нового навчального закладу. Щоправда, стосується це тих, хто навчається у п'ятому класі і вище. Бо з дев'ятирічки школа перетворюється на початкову. А найменші учні зможуть продовжити навчання у своїй школі.

Але ті, кого торкнулося судове рішення, не погоджуються із ним. Не знаходячи інших варіантів для розв'язання цієї проблеми, вони попередили про можливу голодовку. Втім, розуміючи, що шансів на існування школи у теперішньому вигляді вже майже немає, батьки просять про одне: дати дітям закінчити навчальний рік у рідних стінах. Батьки переконані, недоцільно починати переміщення посередині навчального процесу.

Своїми міркуваннями поділились із сільськими депутатами на сесії. Але прийняти конструктивне рішення, яке задовольнило б обидві сторони, так і не вдалось. Усе закінчилося суперечкою і словесними перепалками. Тому батьки не бачать іншого виходу із ситуації і оголосили про акцію протесту.

Загалом на Хмельниччині тільки з початком нинішнього навчального року було призупинено навчання у тринадцяти загальноосвітніх школах. А під реорганізацію потрапило сорок шкіл, у яких понизили навчальний ступінь. У таких випадках учням, щоб продовжити навчання у школі вищого ступеня, довелося перейти до опорних шкіл або тих, що розташовані в інших населених пунктах.

А за чотири останні роки кількість загальноосвітніх навчальних закладів в області скоротилася майже на сотню. Але при цьому загальна кількість учнів тільки зростала. Батьки і учні Лозичанської школи стали одними з небагатьох, хто кинув виклик практиці скорочень в освітянській галузі.

Хмельницький.