За результатами першого публічного конкурсу, 31 випускник Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, або 27 відсотків від складу нового Верховного Суду, став суддею оновленого ВС. Серед них — випускники юридичного факультету університету, а також Інституту міжнародних відносин, які до нового призначення працювали викладачами, адвокатами та суддями різних інстанцій. Такі підсумки конкурсу оприлюднили днями під час зустрічі у Червоному корпусі з новообраними суддями.

Cекретар кваліфікаційної палати ВККС України Станіслав Щотка, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, ректор КНУ імені Тараса Шевченка Леонід Губерський та асистент кафедри правосуддя юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка кандидат юридичних наук Віктор Крижанівський.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Вітаючи випускників Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, котрі отримали найвище визнання у правовій сфері країни, ректор Леонід Губерський підкреслив, що сьогодні суспільство поклало на новообраних суддів особливу відповідальність. «А наш колектив упевнений, що ви виправдаєте ці високі сподівання», — додав він. Адже київський університет є лідером у системі вищої освіти держави й, за словами Л. Губерського, уже п’ятий рік підвищує результати у світових рейтингах.

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков розповів, що такого прозорого й водночас складного конкурсу в Україні ще не було. «Та й не в кожній країні такий проводять», — зауважив він. Зокрема, претенденти мали пройти не лише складну систему анонімних письмових екзаменів, а й п’ять психологічних тестів та співбесіду, яка була настільки відкритою, що навіть транслювалася в Інтернеті у вільному доступі. «Можу відповідально заявити: цей конкурс відбувся без корупції», — резюмував С. Козьяков.

Раніше такі заходи у рамках проекту «Дякую, Alma Mater! Чесний суд корінням із студентства», що його підтримують координатор ОБСЄ в Україні та Рада з питань судової реформи, відбулися у Львові, Харкові й Одесі, адже, зокрема, випускники юридичних шкіл саме цих міст сформували новий Верховний Суд. Це колишні студенти Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, вихованці Одеської юридичної академії спільно з Національним університетом імені Іллі Мечникова.

А з числа випускників Львівського національного університету ім. Івана Франка 11 стали суддями ВС.

Вл. інф.