Ранкове засідання 21 грудня

Учора в стінах Верховної Ради відбулася урочиста передріздвяна церемонія передачі Вифлеємського вогню миру, який уже традиційно приносять до парламенту українські «пластуни».

Вітаючи членів Національної скаутської організації України «Пласт», Голова Верховної Ради зазначив, що ця прекрасна молодіжна акція існує у всьому вільному світі з 1986 року. 

 

 

 

Іван Куліченко, Юрій Береза, Андрій Павелко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 «Скаути з різних країн запалюють вогонь від лампадки у Вифлеємі на місці народження Ісуса Христа і роздають його скрізь, аби він до Різдва потрапив у кожну родину. Особливо цей вогник передають до храмів, лікарень, в'язниць і дитячих будинків. Українські пластуни розповсюджують цей вогонь в Україні, і знаково, що вони повезуть його на передову для наших бійців — українських захисників, щоб воїни, які перебувають далеко від своїх родин, відчули дух Різдва», — наголосив глава парламенту.

Голова Київського осередку «Пласту» Катерина Скороход у своєму вітальному слові зазначила, що для найбільшої молодіжної організації України є великою честю принести Вифлеємський вогонь до парламенту як нагадування про народження Ісуса Христа і наближення Різдва. Також від імені Національної організації «Пласт» вона висловила подяку почесному пластуну, людині, що відроджувала «Пласт» в Україні, Голові Верховної Ради Андрію Парубію, а також народним депутатам за постійну підтримку пластунського руху. Після церемонії передачі Вифлеємського вогню Голові Верховної Ради, пластуни заспівали в сесійній залі Різдвяну пісню із побажанням нести у кожен Божий дім вогонь любові та добра.

Відкриваючи ранкове засідання, Андрій Парубій повідомив, що під час перерви в кулуарах парламенту відбудеться демонстрація фільму «Кіборги» та зустріч із творчою групою, яка його створила. «Ми маємо відзначити, що власне Верховна Рада визначає розвиток українського кіно одним із головних гуманітарних пріоритетів. Великою мірою саме завдяки нашим рішенням ми маємо ренесанс українського кіно», — наголосив він.
Інформуючи народних депутатів про логіку роботи парламенту, Андрій Парубій повідомив, що за домовленістю із Комітетом з питань національної безпеки та оборони законопроекти із безпекового блоку розглядатимуться 16 січня 2018 року разом із законопроектом про деокупацію. «Ці питання йтимуть окремим ключовим блоком, і ми матимемо можливість протягом одного дня розглянути весь блок питань безпеки та оборони», — повідомив він.

Далі парламентарії продовжили розгляд у другому читанні і ухвалили в цілому законопроект «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» (№ 6016-д), який розроблено з метою приведення норм національного законодавства у відповідність із законодавством Євросоюзу. За словами голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної, під час підготовки законопроекту до другого читання враховано ті поправки, які не змінюють його законопроекту та роблять його досконалішим і ліберальнішим. Натомість відхилено пропозиції, які не узгоджуються із концептуальними засадами директиви Євросоюзу. «Я погоджуюся з думкою, яка пролунала в залі, що вимоги до аудиторських компаній значно збільшуються. Але ж ми говоримо про майбутнє нашої країни, про аудиторів, які є найвищими спеціалістами в галузі фінансів, які вміють аналізувати господарську діяльність суб'єкта, аудит якого вони здійснюють. І саме для того, щоб аудиторські компанії надавали якісні звіти та щоб через аудиторські компанії не оптимізувалися прибутки великих суб’єктів господарської діяльності, в законопроекті існують норми, в яких говориться про винагороду, яку отримують аудиторські компанії. Бо коли одна аудиторська компанія здійснює обов'язковий аудит усіх суб'єктів ринку цінних паперів за 1 200 гривень, то як ви думаєте — вони здійснюють аудит цих суб’єктів? Ні, не здійснюють! Але є й інша сторона, коли аудиторська компанія отримує 50 відсотків усього валового доходу суб’єкта, аудит якого вона проводить. Зрозуміло, що це чиста оптимізація. Тому в нашому законопроекті є норми, які виписані так, щоб врегулювати ринок», — зазначила голова комітету та додала, що цей документ також відкриває доступ великій кількості аудиторських компаній до аудита підприємств, що становлять суспільний інтерес.

Ухвалення законопроекту № 6016-д в цілому підтримали 229 народних депутатів. Однак згодом лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що мало місце неперсональне голосування за законопроект № 6016-д. Враховуючи цю заяву, головуючий повідомив, що поставить його на переголосування. 

Народні депутати 235 голосами відкликали депутатський законопроект про антикорупційні суди (№ 6011), що відкриває Президенту шлях для внесення до парламенту нового тексту документа.
Верховна Рада ухвалила в цілому законопроекти про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого Закону «Про Державний бюджет на 2018 рік» та «Про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році».

На вимогу низки фракцій народні депутати розглянули та ухвалили в цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» (щодо порядку встановлення лічильників споживачам природного газу, № 5722).

Народний депутат Альона Бабак («Самопоміч») (на знімку у центрі ) повідомила, що документом пропонується перенести термін встановлення квартирних лічильників газу з 1 січня 2018 року на 1 січня 2023 року, бо інакше споживачам, які не погоджуються платити за загальнобудинковими лічильниками, загрожує відключення газу. Адже практично сьогодні в Україні понад три мільйони квартир не мають індивідуальних лічильників газу.

Голова підкомітету Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Лев Підлісецький зазначив, що цей законопроект має розв'язати проблему, коли газові компанії за своєю ініціативою встановлюють загальнобудинкові лічильники газу. «Це призводить до збільшення плати за газ громадянами, які живуть у будинках, що обладнані газовими плитами», — сказав він та додав, що оскільки у вівторок не було підтримано законопроект № 5722-д, то, враховуючи нагальність цієї проблеми для мільйонів громадян, комітет пропонує підтримати законопроект № 5722 з урахуванням поправок, які було враховано у законопроекті № 5722-д. «Це вимушена процедура, яка може врятувати ситуацію», — зазначив він.

Під час обговорення Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко зауважила, якщо б у вівторок, коли розглядався законопроект № 5722-д, парламентарії, зокрема й ті, що блокують трибуну, вимагаючи ухвалення цього документа, були на робочому місці, то цієї проблеми взагалі б не існувало, адже тоді для результативного голосування не вистачило двох голосів.

Сергій Соболєв («Батьківщина») наголосив, що, по-перше, цей законопроект передбачає, що якщо хоча б одна квартира відмовляється переходити на загальнобудинковий лічильник газу — він не встановлюється. Також він закликав передбачити, що в разі, якщо громадянин встановив лічильник за свій рахунок, то його вартість має бути компенсована до 1 січня 2019 року за рахунок оплати за газ. «Якщо ми цього не зробимо, то ніхто нічого не встановить, і з настанням 2023 року ми знову матимемо тільки загальнобудинкові лічильники», — заявив він.

Зрештою після всіх узгоджень парламентарії ухвалили законопроект № 5722 в цілому, уточнивши, що термін встановлення квартирних лічильників продовжено лише до 1 січня 2021 року. Крім того, з тексту законопроекту вилучено норму, яка передбачає фінансування встановлення квартирних лічильників за рахунок коштів місцевого бюджету, та чітко визначено, що компенсація людям, які самостійно встановлять квартирні лічильники газу, здійснюватиметься за рахунок тарифу на розподіл природного газу, а порядок цієї компенсації встановлюватиме Кабінет Міністрів. При цьому законодавці передбачили, що тим, хто встановить лічильник у 2018 році, компенсація має надійти упродовж 12 місяців.

Законопроект також передбачає, що загальнобудинковий лічильник газу може бути встановлений лише за згодою всіх співвласників багатоквартирного будинку та забороняє припиняти постачання газу у багатоквартирний будинок у разі ненадання такої згоди.

Після того як Верховна Рада відправила на доопрацювання законопроект про Дисциплінарний статут Національної поліції України (№ 4670) та не змогла включити до порядку денного низку законопроектів, головуючий на вимогу двох фракцій оголосив перерву та достроково закрив засідання.

З днем народження вітали народних депутатів Євгена Рибчинського та Олену Сотник.