У Херсоні захисники природи б’ють на сполох: скиди з очисних споруд приміського селища Наддніпрянське забруднюють річку Інгулець у зоні відпочинку десятків тисяч городян. При цьому на модернізацію очисних споруд з державного бюджету нещодавно витратили чотири мільйони гривень. Як з’ясувалося після урочистого відкриття комплексу та оптимістичних промов чиновників, очисні підключили до електромережі тільки за тимчасовою схемою, що не витримала випробування часом. Для під’єднання до мережі треба будувати окрему лінію електропередач, а це «задоволення» коштує майже двісті тисяч гривень. З обласної чи державної скарбнички коштів більше не виділяють, а в громади Наддніпрянського їх просто немає.
Тому у Наддніпрянському замість нових очисних споруд досі змушені використовувати старі, які просто перекачують фекалії з каналізації до Інгульця. А між тим, уздовж цієї річки розташовані десятки великих сіл та дачних кооперативів, чиї мешканці в річці купаються в спеку та використовують її воду для господарських потреб. За таких умов спалах кишкових захворювань у Херсоні — лише питання часу.
Цікаво, що факт забруднення природної водойми, яка впадає у Дніпро, визнають фахівці департаменту екології Херсонської облдержадміністрації, Державної екологічної інспекції. Вони регулярно виїжджають на місце скидів, штрафують посадовців селищної ради та комунальників — і на тому все закінчується. Для запуску нових очисних споруд Наддніпрянське просить коштів у міськради. Тамтешні посадовці та депутати ніби й не відмовляють, та конкретних термінів початку фінансування робіт з підключення електроенергії не називають.

Херсон.