Вечірнє засідання 21 грудня

Верховна Рада посилила відповідальність за порушення правил зупинки та паркування транспортних засобів. Це передбачає ухвалений в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів» (№5364).
 

Один з ініціаторів законопроекту, народний депутат Антон Геращенко зазначив, що його метою є запровадження комфортної та цивілізованої системи паркування транспортних засобів, що базується на європейській практиці та збалансовує інтереси місцевої громади та автомобілістів. «Інспекторам з паркування, посадовим особам органів місцевого самоврядування надається право притягувати до відповідальності порушників правил зупинки, стоянки автомобілів у межах відповідного населеного пункту та здійснювати тимчасове затримання автотранспорту шляхом евакуації для доставки на зберігання на спецмайданчик за умови, що розміщення транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу безпеці руху», — повідомив він.

Евакуація транспортних засобів, зокрема, передбачена у разі якщо:
— автомобілі поставлено на проїжджій частині вулиці у два і більше рядів;
— паркування здійснено у заборонених Правилами дорожнього руху місцях зупинки або стоянки;
— своїм розташуванням автомобіль унеможливлює рух інших транспортних засобів або перешкоджає руху пішоходів чи блокує проїзд по двох або більше смугах руху.

Крім того, паркування заборонене на залізничних переїздах, трамвайних коліях, на естакадах, мостах, на шляхопроводах чи під ними, в тунелях, ближче 30 м від зупинок маршрутного транспорту або відповідного дорожнього знака, ближче 10 м від дорожніх робіт та ближче 10 м від виїздів з прилеглих територій, на пішохідних переходах, перехрестях та ближче 10 м від них.

При цьому правоохоронці зобов'язані здійснювати фото- чи відеозапис причин, які стали підставою для евакуації, складати відповідний адмінпротокол та невідкладно надавати інформацію із зазначенням часу затримання та місця, куди евакуйовано транспортний засіб для її розміщення на офіційному веб-порталі відповідного муніципалітету. Також інформація про тимчасове затримання автомобіля має невідкладно передаватися на номери мобільних телефонів власників автомобіля, які вони вказали для внесення до відповідних інформаційно-комунікаційних систем.

Повернення затриманого транспортного засобу відбуватиметься невідкладно після сплати штрафу та вартості послуги із його транспортування та зберігання.

Якщо ж штраф за порушення правил зупинки чи паркування буде накладено без евакуації, то правоохоронці залишатимуть на лобовому склі оштрафованого транспортного засобу копію постанови або повідомлення про притягнення до адмінвідповідальності.

Штрафні санкції за порушення правил паркування пропонується встановити у 20-кратному розмірі від вартості однієї години паркування. А от для порушників, які необґрунтовано припаркують свої авто на місцях для інвалідів, передбачений штраф в 30-кратному розмірі від вартості однієї години послуги з користування парковкою.

Стосовно авто на єврономерах, то в разі порушень штраф накладатиметься на особу, яка ввезла транспортний засіб на територію України.

Парламентарії внесли зміни до Постанови про календарний план проведення восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (№ 7423), оскільки в січні, коли мали відбутися пленарні засідання, делегація Верховної Ради братиме участь у сесії

ПА Ради Європи. Як повідомила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, в порядку денному Парламентської асамблеї Ради Європи значиться два принципові для України питання — розгляд резолюції щодо гуманітарної ситуації на

Донбасі та питання нашого Закону «Про освіту», тому українська делегація має працювати у повному складі.

Представляючи до другого читання законопроект «Про безпечність та гігієну кормів» (№2845), заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко зазначив, що на відміну від ЄС в Україні відсутнє спеціальне законодавство, що регулює виробництво та обіг кормів, тому ухвалення цього законопроекту є важливим кроком в напрямку гармонізації національного законодавства із законодавством ЄС.

«Прийняття цього законопроекту дозволить, по-перше, забезпечити високий рівень безпечності кормів і харчових продуктів тваринного походження. По-друге, запровадження європейських вимог до виробництва та обігу кормів дасть змогу розширити експорт вітчизняних кормів та продукції тваринного походження на європейський і світовий ринки», — зазначив він. Після цього 229 народних депутатів ухвалилили законопроект №2845 в цілому.

Також у цілому ухвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про публічні закупівлі» та інших законів України (щодо здійснення моніторингу закупівель, №4738-д). Голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук повідомив, що цими змінами пропонується наділити Державну аудиторську службу функцією моніторингу за використанням публічних фінансів. «Це дасть можливість і нам, як парламенту, який здійснює функцію контролю, отримувати доступ до інформації, а також дозволить започаткувати практику попередження зловживань у сфері публічних фінансів. Адже неможливо, щоб ніхто не здійснював контроль за витрачанням майже 30 відсотків Держбюджету, які направляються в сектор публічних державних фінансів», — сказав він.

Ще один, ухвалений в цілому законопроект — про внесення змін до Закону «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» (щодо відновлення можливостей розвитку малого та середнього бізнесу з використанням позикового

фінансування на території проведення антитерористичної операції, № 7338) — розблокує кредитування бізнесу на підконтрольній території в зоні АТО. «Три роки тому було прийнято рішення про встановлення мораторію на стягнення та штрафні санкції щодо договорів іпотеки та застави, а також заблоковано можливість укладання нових договорів для банків на території Донецької і Луганської областей. Тоді це рішення було своєчасним та відповідало ситуації на сході країни. Сьогодні ми пропонуємо відкрити на підконтрольній території можливості для переукладання договорів виключно для підприємців та тільки за їхнім бажанням», — зазначив народний депутат Максим Єфімов.