У Полтавській обласній бібліотеці ім. І. Котляревського влаштували вечір-спогад "В'ячеславу Чорноволу 0- 80". Ініційований місцевими активістами об'єднання "Просвіта" захід присвятили згаданому ювілею видатного борця за волю України, дисидента-політв'язня, провідника національно-демократичного руху кінця 80-х -- 90-х років минулого століття.

 

На нього зібралися ті полтавські "рухівці", котрі знали В'ячеслава Максимовича особисто й допомагали йому "будити" земляків, розбудовувати очолювану ним політичну силу в своєму краї, а також продовжувачі цієї справи та молодь, переважно старшокласники. На початку зустрічі один із соратників В'ячеслава Чорновола, також політв'язень комуністичного режиму, народний депутат кількох скликань парламенту, голова обласної "Просвіти" Микола Кульчинський показав присутнім юнакам і дівчатам фотопортрет ювіляра (на знімку) й запитав їх, які почуття віддзеркалено в очах зображеної на ньому людини.

 

Почувши про те, що молоді впадає в око насамперед її розпач, пан Микола погодився: нотки розпачу в тому погляді справді є, але не тільки... Переживши незадовго до трагічної загибелі страшний розкол Руху й зрадництво багатьох учорашніх соратників, Чорновіл мав більш ніж достатньо підстав для гірких розчарувань. Однак усім своїм подвижницьким життям він запалював на роботу задля України інших, давав надію на її визволення з колоніальних пут спочатку сотням, тисячам, а потім і мільйонам...

 

При цьому настанови В'ячеслава Чорновола, його думки й застереження, на переконання Миколи Кульчинського, не менш актуальні для нашого сьогодення. Особливо в контексті нинішніх перманентних політичних збурень, ініційованих окремими діячами передовсім задля підняття власного рейтингу. Свого часу подібні діячі нещадно критикували лідера Руху за прихильність до так званої "конструктивної опозиції".

 

-- Однак щодо усіх принципових для нашої держави питань він ніколи не боявся опонувати будь-кому, починаючи з Президента, -- наголосив пан Микола. -- Водночас завжди, незважаючи на лемент партійних вождів і громадських діячів, зокрема й соратників, учорашніх дисидентів, підтримував ту чи іншу державотворчу дію Президента, парламенту або уряду. При цьому чесно й відверто пояснював необхідність такої дії.

 

Очільник обласної "Просвіти" навів дослівну цитату з публікації В'ячеслава Чорновола: "Комусь кортить бачити Рух і надалі винятково мітинговою силою, яка лише політикує на майданах. Але велика політика робиться на майданах лише в період руйнування старої системи. Ми вдавалися до тих засобів, оскільки неможливо прибудувати нове, не зруйнувавши старе. Нині час будівничих, пора інтелектуальної праці, мислення державницькими категоріями. Ми не авантюристи, ми разом з комуністами не будемо йти в якусь крайню опозицію, щоб валити Українську державу". "Які блискучі узагальнення й повчальні передусім для сьогоднішніх "крайніх" опозиціонерів слова!" -- зазначив Микола Кульчинський.

 

Характеризуючи людські якості В'ячеслава Максимовича, він пригадав, як випадково "привласнив" окуляри лідера Руху. Якось у столичному офісі згаданої політсили одержав від її провідника завдання терміново підготувати певний текст. При цьому з'ясувалося, що зробити це не може, бо забув удома окуляри. Тоді В'ячеслав Чорновіл дав йому свої, а після виконаної роботи вони, звісно, розпрощалися. Та, приїхавши пізно ввечері додому, в Полтаву, пан Микола виявив, що поклав не свої окуляри у власний піджак. "Сором пік мене так, що наважився подзвонити їхньому власнику... о пів на другу ночі, -- пригадав Микола Георгійович. -- На мій нічний дзвінок В'ячеслав Чорновіл без жодної нотки роздратування відповів запитанням: "Вам ті окуляри підходять? То забирайте". Так йому міг зателефонувати будь-хто. А "чужі" окуляри зберігаю тепер як реліквію".

 

На вечорі-спогаді демонстрували також уривки з документальних фільмів про ювіляра. Відома полтавська журналістка й поетеса, активістка національно-демократичного руху Ганна Дениско (Антипович) прочитала власні вірші, присвячені В'ячеславу Чорноволу. А керівник обласного осередку Національної скаутської організації "Пласт", лідер рок-гурту "Дель Тора" Євген Янкевич виконав кілька патріотичних пісень.

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

 

Полтава.

 

Голос України