Українська сторона зробила все можливе, щоб до Нового року повернулися додому 74 наші співвітчизники, яких тривалий час насильно тримали в полоні на території ОРДЛО. Сьогодні, 27 грудня, має стати для них днем довгоочікуваного звільнення.
«27 грудня відбудеться звільнення заручників. Ми прагнули зробити це раніше, до 24 грудня, але щасливі, що є підтвердження дати до Нового року. Ми повністю готові. Дай Боже, щоб не зірвалося й щоб усі сторони виконали всі попередні домовленості», — повідомила Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

Напередодні, після наради в адміністрації Президента, Ірина Геращенко заявила, що Петро Порошенко доручив надати необхідну допомогу звільненим співгромадянам.

«Вони мають пройти медичну й психологічну реабілітацію в лікарнях, в яких раніше лікували депутатів, міністрів, але тепер їхні двері будуть відчинені для наших бранців. Також Президент доручив Міноборони зробити все для того, щоб наших чоловіків і жінок, яких буде звільнено, відвезли до їхніх родин», — уточнила Перший заступник Голови Верховної Ради України.

 

На знімках: у вересні минулого року з полону проросійських бойовиків Україна звільнила двох своїх героїв — Володимира Жемчугова (на знімку вгорі) та Юрія Супруна (на знімку ліворуч). Вони вистояли, витримали фізичні й психологічні катування, не зламалися. «Головне в полоні — відчувати, що тебе не забула Батьківщина», — так тоді вони пояснили, що їм допомогло вижити в підвалах окупантів.

Фото Олександра КЛИМЕНКА (з архіву «Голоса України»).

Володимир Жемчугов після двомісячного лікування у Німеччині разом з мамою і дружиною. Грудень 2016 року.

Фото зі сторінки Ірини Геращенко у Фейсбуці.

Як повідомила «Голосу України» керівник офісу Уповноваженого Президента з питань реабілітації учасників АТО Наталія Зарецька, передбачено проведення комплексу заходів щодо реабілітації звільнених. Ідеться насамперед про те, щоб мінімізувати психологічну травму: людям, які так багато пережили, потрібні час і певні умови, щоб усвідомити все, що з ними сталося, усвідомити власний досвід. За словами Наталії Зарецької, такий супровід звільнених заручників покладено на групу реінтеграційної й постізоляціонної підтримки, до якої увійшли медики і психологи.

Час і місце обміну заручниками до останньої миті не розголошували з міркувань безпеки. Офіційні особи, задіяні в процесі, утримувалися від коментарів з цього приводу, повторюючи, що обмін «потребує тиші». Занадто довго його готували й чекали! Якою б радісною не була ця подія, піар тут недоречний.

Очевидно, лише після одержання певних гарантій і виконання необхідних процедур Ірина Геращенко оприлюднила інформацію про те, що українська сторона готова до звільнення за формулою «306 на 74». Вона наголосила, що протягом останнього місяця СБУ, ГПУ, Мінська гуманітарна група, АП, дипломати, пенітенціарна служба, Уповноважений з прав людини Верховної Ради України Валерія Лутковська, МЗС провели колосальну роботу з підготовки до обміну.

«Була низка неузгоджених питань, наприклад верифікація тих, хто не хоче переміщатися на окуповані території, і тих, хто вже відбув покарання (термін сплив у дні, коли вже тривала технічна робота з підготовки звільнення), тощо. Нам у рамках Мінської гуманітарної групи після непростих переговорів вдалося зняти більшість із цих питань», — написала Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.

Вона також зазначила, що Президент Петро Порошенко особисто координував усю роботу всіх відповідних відомств, «щоб ніщо не зірвалося».

«Питання звільнення заручників є ключовим для нормандського формату й обговорювалося, зокрема, під час телефонних переговорів канцлера Німеччини Меркель із Президентом Порошенком та під час її телефонної розмови з президентом Путіним», — поінформувала Геращенко.

Російська сторона, від якої й залежить розблокування процесу звільнення заручників, формально підтвердила свою згоду через заяву глави РПЦ Кирила, яку він зробив напередодні за підсумками зустрічі з «керівництвом «ДНР» і представником України в Тристоронній контактній групі Віктором Медведчуком. Про це повідомляють «РИА Новости».

«Я сподіваюся, що обмін полоненими, який відбудеться, покладе початок цьому процесу, оскільки до списків не увійшли всі ті, хто ще якийсь час перебуватиме в полоні, але висловлюю сподівання на те, що цей перший етап продовжиться подальшими зусиллями зі звільнення всіх тих, хто перебуває в ув’язненні», — зазначив глава РПЦ.

Дай Боже, щоб не зірвалося!