На тлі нинішньої медичної реформи, яка передбачає можливість вибору пацієнтом гідного лікаря, згадалася історія з лікарем Святославом Балеєм. Був такий у минулому столітті на теренах Дубенського району Рівненщини, іменем якого нинішнього року названо одну з вулиць міста Дубно. Є вулиця його імені і в Кракові, де лікар закінчив свій земний шлях.

Святослав Балей відзначався надзвичайним талантом та ерудованістю, тому до нього зверталися по медичну допомогу багато пацієнтів, до яких він навідувався на власному дорогому автомобілі марки «Крайслер», а до дальніх — на власному літаку. Прихистком для лікаря Балея було село Панталія у Дубенському районі. Його клініка розміщувалася на краю села. Наразі там — пустир.
Про Балея залишилися спогади тих, хто спізнав його поміч і живий досі. Серед таких — 93-річна Марія Коваль. Операцію їй з видалення апендикса «дохтор», як його називає старожилка, робив ще у 1935 році. Відтоді навіть шраму від операційного ножа не лишилося. Про знаменитого лікаря знає зі спогадів бабці і 30-річна мешканка Панталії Катерина Ільницька.
Свого часу чимало цікавого про дубенського лікаря зібрала Тамара Дмитренко — дослідник історії Дубенського району.
— Безумовно, Балей був улюбленим лікарем жителів Дубно й околиць, — запевняє пані Тамара, — легенди про нього поширювалися, насамперед, завдяки біднякам, яких він лікував безплатно. Був один день на тиждень, коли Балей приймав усіх, хто потребував допомоги, не турбуючись про гонорар. У цей день він працював від самого ранку до пізньої ночі. Тому вже з вечора вулицю і лікарняний двір заповнювали вози із хворими. Часто також особисто оплачував аптечні рахунки бідняків. А щодо його великих статків, то вони з’явилися завдяки тогочасним товстосумам, яким дубенчанин рятував здоров’я і життя. Вони не поскупилися ні на автомобіль, ні на літак, розуміючи, що їх Балей використовуватиме не так для себе, як для порятунку інших. Зрештою, так і було.
Святослав Балей, попри свою милосердну відданість людям, пережив і політичні утиски. У 1939 році його ледь не арештували енкавеесники. Зуб на нього гострили й нацисти — за те, що рятував євреїв та українців. Зокрема, й відомих письменників Олексу Сацюка та Авеніра Коломійця. Зрештою, розуміючи, що не уникнути розплати, Святослав Балей вирішив втікати з Дубно. Прихисток знайшов у Польщі. Там і закінчився земний шлях легендарного Святослава Балея наприкінці 50-х років минулого століття. Утім, щодо кінця 50-х років — це лише припущення, бо останнє десятиріччя лікаря було вкрай втаємниченим. Як і те, де його насправді поховано.
Але реальним є той факт, що і в Польщі визнали талант лікаря Балея, назвавши його іменем вулицю у Кракові. У Польщі є ще одна вулиця Балея — у самій Варшаві. Але вона — на честь Стефана, Святославового брата. Тож маємо подвійне вшанування Балеїв, поляків за національністю й українців за духом.

Євген ЦИМБАЛЮК, 
краєзнавець.

Млинів Рівненської області.