АЧС продовжує крокувати вітчизняними господарствами і нищити поголів’я свиней. Торік в Україні було офіційно зафіксовано 163 спалахи смертельної для цих тварин хвороби. А за останні шість років зареєстровано 311 випадків, вірус не оминув жодної області. Найбільше вогнищ — по 36 — у Полтавській та Одеській. Саме навалу безпечної для людей, але згубної для свиней інфекції фахівці називають однією з причин подорожчання м’яса на базарах та у супермаркетах. Адже поголів’я цих тварин постійно скорочується, зменшилося вже до 6,5 мільйона. Через поширення АЧС господарі побоюються брати поросят на відгодівлю. Менше свиней — менше м’яса. Окремі ферми «викосив» вірус, деякі закриваються самі, відправляючи поспіхом тварин на забій і не чекають, доки «африканка» добереться й до них.

Держпродспоживслужба навряд чи може похвалитися серйозними здобутками у протистоянні з недугою, швидше, борці виконують роль статистиків. Ситуація, схоже, неконтрольована, і де з’явиться чергове вогнище завтра — сказати важко. І навіть ті минулорічні офіційно зареєстровані 163 спалахи — лише верхівка айсберга. Можна припустити, що чимало випадків залишаються прихованими. Господарю часто вигідніше тихенько вивезти загиблих тварин за село і викинути у ярок чи залишити біля дороги, ніж визнавати факт хвороби і наражатися на критику односельців. А це лише сприяє розповсюдженню АЧС. Нерідко вірус розноситься дикими кабанами, інфекція не знає кордонів...

Ситуація, що склалася з африканською чумою свиней в Україні, непокоїть сусідні держави. Президент Польщі Анджей Дуда підписав спецзакон про боротьбу проти АЧС, яким передбачається, зокрема, будівництво паркану на рубежах з Білоруссю та Україною завдовжки понад тисячу кілометрів, повідомляє «Укрінформ». Стіна матиме вигляд, подібний до загороджень вздовж автодоріг швидкого руху, її зводитимуть у безпосередній близькості до кордону. Документом також прописано внесення змін до кількох законів, зокрема — про мисливство. Планують навіть сприяти відстрілу диких кабанів на територіях, які перебувають під охороною. Для цього мисливцям надаватимуть платну відпустку до шести днів упродовж року.

За попередніми оцінками, спорудження такої стіни коштуватиме 130 мільйонів злотих (понад 37 млн дол.). Будуватимуть її упродовж 2018—2021 років.

Загалом у Польщі з 2014 року зафіксовано 104 вогнища АЧС, при цьому 81 — торік. Крім того, за цей час вірус виявлено у майже 900 диких кабанів поблизу кордону, а також на околицях Варшави.