Громадська організація «Серця Кіборгів», яка опікується родинами загиблих захисників донецького аеропорту та інших учасників АТО, випустила календар на 2018 рік «Погляд майбутнього». На календарі — фотографії дванадцяти дітей загиблих героїв.

У деяких родинах залишилося двоє, троє та навіть четверо дітей.

«Я б усе віддала, щоб тато був поруч живий... Я буду найкращою для тата», — каже восьмирічна Марта Гнатюк. Тато Марти був «кіборгом». Володимир Гнатюк служив у 81-й окремій аеромобільній бригаді, загинув 26 лютого 2015 року під час обстрілу з танка КСП батальйону в районі села Водяне Донецької області. Указом Президента України Володимира Гнатюка нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно). 

«Любий таточку, де ти??? Хочу в твої обійми, хочу до тебе!» — каже трирічна Марія Ощепкова. Тато Маші — Олексій Ощепков — загинув ще до її народження, тому дівчинка знає його лише з фотографій і каже, що «тато живе на небі». Олексій Ощепков був старшим лейтенантом 12-го батальйону територіальної оборони «Київ», відділення спецпризначення. Загинув у ніч на 4 вересня 2014 року від осколкового ураження під час обстрілу з РСЗВ «Смерч» поблизу села Дмитрівка Новоайдарського району Луганської області. У родині залишилося троє дітей. Указом Президента України Олексія Ощепкова нагороджено орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно).

Календар дітей бійців АТО.

 

«Мій тато-таточко полетів на небо та став зірочкою», — каже трирічний Тимофій Корпач (у центрі). Йому було лише 10 місяців, як не стало тата, Олега Корпача, котрий воював у Донецькому прикордонному загоні Маріуполя. На знімку також мама Олена та сестра Каріна. У родині ще є донька Аліна та син Іван.

 

«Кіборг» Анатолій Свирид із донькою загиблого «кіборга» — медика Олександра Кондратюка — Ангеліною. Під час зустрічі дівчинка дуже просила Анатолія, щоб «тільки її ніколи не забували».

Фото надані ГО «Серця Кіборгів».

«Я мрію збудувати трамвайну доріжку до хмаринки, на якій живе мій тато», — каже шестирічний Захар Буслаєв. Тато Захара — Олексій Буслаєв — був кулеметником у підрозділі 30-ї окремої механізованої бригади, зник безвісти 6 лютого 2015 року в районі Дебальцевого під час артилерійського обстрілу поблизу селища Рідкодуб. Тільки згодом був опізнаний серед загиблих, довгих три місяці родина та побратими думали, що він у полоні, й не припиняли пошуків. Олексій Буслаєв віддав своє життя заради того, щоб вивести з оточення понад сто бійців 128-ї бригади. Указом Президента України Олексія Буслаєва нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Громадське об’єднання «Серця Кіборгів» було створено 2015 року «кіборгом» Анатолієм Свиридом. Його історія сама може лягти в основу кінофільму. Професійний військовий, старшина ЗСУ, колишній розвідник після початку серйозних боїв на Донбасі добровольцем пішов на фронт командиром роти (головний сержант 1-ї аеромобільної роти 90-го батальйону 81-ї десантно-штурмової бригади). Він був захисником донецького аеропорту (позивний — «Спартанець»). Під час одного з боїв, маючи можливість відступити, він не залишив бійців, а пішов сам домовлятися з терористами, щоб надали коридор для вивезення тяжкопоранених. Потім був полон, «парад полонених «кіборгів» у Донецьку, визволення за обміном (інтерв’ю з Анатолієм Свиридом читайте в одному з наступних номерів «Голосу України»).

ГО «Серця Кіборгів» два роки активно опікується родинами учасників АТО — загалом майже 350 дітьми дошкільного та шкільного віку з усієї України. Серед них — 170 діток з родин загиблих Героїв. Своїми силами та за допомогою небайдужих людей за 2016 рік оздоровили 196 дітей та 54 дорослих, серед яких — поранені учасники бойових дій, а у 2017-му оздоровлено 380 дітей та поранених бійців АТО не лише в Україні, а й за кордоном. У різноманітних заходах було задіяно понад 3750 дітей та дорослих. Діти шкільного віку другий рік поспіль до початку нового навчального року отримують шкільні рюкзаки та форму, канцелярське приладдя. А також проведено багато інших заходів — екскурсії, майстер-класи, зустрічі в школах та ліцеях, квести, тематичні свята, відвідування театрів, кінотеатрів, відкриття меморіальних дощок та скверів, футбольні матчі, турніри з рукопашного бою тощо.

Учасниками календаря на 2018 рік «Погляд майбутнього» стали діти з родин загиблих Героїв — і не лише «кіборгів», а й з інших підрозділів та військових частин. «Адже чужих дітей не буває і ми опікуємось тими, хто цього потребує, — каже Анатолій Свирид. — Цей календар ми підготували для продажу, а виручені кошти буде направлено на літній відпочинок та оздоровлення таких дітей».

«Голос України» започатковує акцію «Допоможи дітям загиблих героїв АТО», серію репортажів про родини учасників АТО, котрі віддали за Вітчизну найдорожче — своє життя, а також збір допомоги таким родинам з різних областей України.